Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike malog formata iz Zaostavštine Bosiljke Kićevac

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da od 22.12.2021. godine u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije pogledate izložbu Grafike malog formata iz Zaostavštine Bosiljke Kićevac. Izložba je otvorena do kraja januara 2022. godine.

 






Da nema roba... Da bude toplo od života... Da nema tame... Za nove dane da svima svane...



Ideja prigodnih novogodišnjih želja u formi male grafike, koja je zamenila  stereotipnu, klasičnu formu novogodišnje čestitke, začela se među likovnim umetnicima beogradskog kruga pedesetih godina prošlog veka. Saradnja slikara, vajara i  grafičara, okupljenih oko „Grafičkog kolektiva“, odvijala se kroz razmenu kreativnih ideja, u duhu razumevanja aktuelnih likovnih tokova i postizanja visokih umetničkih dometa. Zamisao da se grafičko delo učini dostupnim kao prigodan poklon, animirajući, edukujući i negujući novu publiku, nadalje se preobrazila kroz Izložbu male grafike koju već osmu deceniju zaredom neguje „Grafički kolektiv“. Kao redovna godišnja manifestacija, pored „Majske izložbe grafike“, postala je nezaobilazan punkt za prezentaciju dometa savremene grafičke produkcije.



U tematski raznovrsnoj i sadržajno bogatoj Zaostavštini Bosiljke Kićevac, koja je 2021. poklonjena Narodnoj biblioteci Srbije, čuva se sedamdeset devet primeraka grafike malog formata koje su kolege i prijatelji, ugledni slikari, grafičari i profesori na Fakultetu likovne umetnosti i Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, poklanjali umetnici Bosiljki Kićevac povodom novogodišnjih praznika u periodu od 1965. do 2005. godine.



 Izbor grafika malog formata za izložbenu postavku obuhvata širok raspon stilskih osobina, grafičkih tehnika i individualnih pristupa autora. Među njima su: Boško Karanović, rodonačelnik moderne grafike u Srbiji i jedan od osnivača Grafičkog kolektiva; Bogdan Kršić, koji je svojim višedecenijskim radom ostavio neizbrisiv trag u ilustraciji, opremi knjige i grafičkom dizajnu; Marko Krsmanović, slikar, grafičar i ilustrator, čiji radovi svedoče o neprestanom i kreativnom istraživanju grafičke tehnike i slobode umetničkog stvaranja; akademik Dušan Otašević, čiji opus transponovan kroz medije slike, objekta, kolaža, instalacije, interpertira na osoben način grafičke svetove; Zoran Petrović, svestrani stvaralac autentičnog umetničkog rukopisa. Istraživanje i variranje skale sopstvenog senzibiliteta navedenih umetnika obilovalo je zrelim i za razvoj beogradske grafike značajnim ostvarenjima.  



Pored ilustracije, koja čini okosnicu njenog stvaralačkog puta, Bosiljka Kićevac se intenzivno i sama bavila grafikom, kroz seriju linoreza na temu Vukovih poslovica i vizura Beograda, a svoj grafički rad predstavila je i u okviru „Otvorenog grafičkog ateljea“ na kome je publika uživo prisustvovala kompletnom stvaralačkom procesu.



Odolevajući zubu vremena, umetnička praksa potvrđuje da mala grafička forma nastavlja da živi kao slobodan grafički list, noseći u sebi sve promene osetljivosti, moć pojedinaca i osobenosti određenog grafičkog prosedea, kako navodi profesor Boško Karanović.  



 Prateći deo izložbene postavke čine i suveniri sa motivima novogodišnje čestitke Bosiljke Kićevac.



 

Autori izložbe: Gorana Stevanović, Marija Bogdanović i Slaven Popara



Autorka koncepta i dizajna suvenira NBS: Nađa Stojković-Jovanović

Datum objavljivanja: 20.12.2021.