Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Lidije Bogdanović

U utorak, 10. marta u 19 časova u Galeriji Studentskog kulturnog centra Novi Beograd, otvara se samostalna izložba grafika autorke Lidije Bogdanović.

 


Lidija Bogdanović, rođena 1978. godine u Požarevcu. Diplomirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2006. godine u klasi profesora Dragana Momirova. Postdiplomske studije završila na istom fakultetu, kod istog profesora. Bila je angažovana kao saradnik u nastavi na grafičkom odseku. Doktorske studije upisala je 2007. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kod profesora Biljane Vuković. Član je ULUS-a od 2007. godine.


Dobitnik je:


Nagrade "Zlatna igla" na prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd, (2008.)


Nagrade za doprinos u razvoju dece ORCA, Beograd, (2008.)


Stipendije za ostvarene izvanredne rezultate tokom studija u okviru projekta INVESTIRAMO U EVROPSKE VREDNOSTI, Eurobank EFG Štedionica, Beograd, (2006.)


Nagrade VI Internacionalnog art bijenala u Makedoniji, (2005.)


Nagrade za fotografiju ORCA, Beograd, (2005.)


Radovi predstavljaju estetiku dematerijalizacije, povezane sa iskustvom pokretljivosti, promenljivosti i virtuelnosti, ubrzavanja i prostorne simulacije, vremenskih odnosa, kao medijuma komunikacije, čija je osnovna težnja ostvarenje potpune slobode kretanja ljudskog duha.


Kvadrat kao znak, prisutne odsutnosti, dvodimenzionalnosti – površine što deli realno i irealno. Simbol kosmičkog privida i metafizičkog prostora izvan naše svakodnevne egzistencije i kao simbol inicijacije, dok je vertikala – let – transcedencija – oslobođenje od ograničene fizičke egzistencije.


Mesto dodira visoke i niske energije  gde se materijalni i duhovni svet spajaju. Kroz dug proces stvaranja i pročišćavanja, introspekcijom kao ličnom praksom, koja nas vraća davno pokidanim vezama ljudskog bića sa samim sobom i svetom. Put preobražaja je put suštinske spoznaje. Moja umetnost tako postaje transformacioni proces u kome se dostižu više vrednosti, ona okuplja a  ne razdvaja, savladava a ne ostavlja nesavladano.

                                                                                                                           mr. Lidija Bogdanović


Duh je kao čisto ogledalo

Budi marljiv i glačaj ga      

Da po njemu ne padne prašina

                               (Shen-hsiu)


 


 


Datum objavljivanja: 06.03.2009.