Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Divne Stefanović Tilić

Izložba grafika u Galeriji Qucera, autorke Divne Stefanović Tilić, od 22. januara do 4. februara. Svečano otvaranje u četvrtak 22. januara u 19h.

 


"Poetiku Divne Stefanović Tilić prihvatili smo kao definisanu, autorski zrelu i zaokruženu i svaki novi likovni događaj u njenom delu uverava nas u stabilan i logičan razvoj njene stvaralačke misli.


Koncentracija na predmet kao centralni motiv na njenim grafikama na sreću nije umetnicu odveo u "hladni" fetišizam već do vrlo ekspresivnog načina izražavanja gde je TELESNO osnovna preokupacija autora.


Telesnost i erotizam postignuti su odsustvom tela ili njegovih fragmenata, a beleženjem tragova njihovog boravka i života u predmetima funkcionalno najbližih telu.


Iz posvećenosti predmetu – telu, Divna Stefanović Tilić okreće se preispitivanju svog odnosa prema umetnosti ulazeći u dijalog sa prošlošću, sa Nadrealizmom i Pop artom. Iz njene slikarske kulture rađaju se novi stvaralački krugovi, novi radovi na papiru, grafike, crteži i kolaži, a sve podređeno plodnotvornom kolažnom načinu mišljenja ...


... Motivi Divne Stefanović Tilić nisu više samo predmeti alegorije erotskog i telesnog već celo telo umetnosti koje ona "presvlači" na svojim radovima. "


Bojana Burić (izvodi iz kataloga)


Divna Tilić (1953) je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na odseku grafike u klasi profesora Halila Tikveše. Magistrirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseeku grafike u klasi profesora Boška Karanovića.


Od 1979. godine je izlagala na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.


Član SULUV-a od 1980. godine, a od 2004. godine je član ULUS-a.


 


Datum objavljivanja: 22.01.2009.