Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Danje Tekić

Samostalna izložba grafika Danje Tekić u ponedeljak, 14. novembra 2016. g. u 19: časova u Galeriji '73 , Požeška 83a., Beograd. Izložba traje do 22. novembra 2016. godine.


 


Postavku čine sedamdeset i dva grafička lista izvedena u tehnici litografije, koji grade ekonomičnu, pravilnu (simetričnu) i jednostavnu geometrijsku formu. „Svaki grafički list je šifrovan i predstavlja zasebnu celinu koja je likovno samodovoljna. Međutim, ukoliko je postavljen na odgovarajuće mesto u datoj shemi, on čini deo jasne rasterske strukture zasnovane na linijskoj uzastopnosti koja ima svoj tok i pravac kretanja. Raster shema definiše strukturalni prostor (trans)formacije vizuelne progresije i naglašava njena nemimetička svojstva“. (Danja Tekić,iz predgovora za katalog)


Takođe, biće izloženo i nekoliko serija (ne)tipičnih litografskih otisaka, koji su nastali tako što je umetnica na matricu – kvadratnu površinu na kamenu – ređala prethodno isečene šablone od papira koji su na posredan način formirali oblik štampane površine otiska. NJihovim ponovnim korišćenjem nastala je serija litografija na kineskom papiru.



Danja Tekić (Beograd, 1989) završila je osnovne i master akademske studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na istom fakultetu. Tokom 2012-2013. godine bila je angažovana kao demonstrator u litografskoj radionici na Grafičkom odseku FLU. Samostalno je izlagala devet puta (Beograd , Niš, Kragujevac, Kraljevo, Ćuprija) i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Italija, Poljska, Nemačka, Holandija, Velika Britanija, Portugal, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Egipat, Kina). Dobitnica je nagrade Marko Krsmanović – za inovativni pristup grafici, Fakultet likovnih umetnosti (2012), kao i Nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku (2011).


Osnivač Festivala studenata Univerziteta umetnosti u Beogradu – FESTUM


 



Datum objavljivanja: 14.11.2016.