Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafike Cou Đižonga

U ponedeljak, 2. avgusta u 20 časova , u Grafičkom kolektivu otvara se izložba grafika Cou Đižonga, profesora na grafičkom odseku Centralne akademije likovnih umetnosti u Pekingu.

 


Izložbu će otvoriti gospodin Liu Jung Hung, savetnik za kulturu u Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu. Cou Đižong, baveći se u svom delu fenomenom grada, u tehnici sitoštampe stvara prizore koji se mogu sagledati kao upečatljivi kadrovi-vizuelne hronike posvećene pre svega Hutonzima, starim četvrtima Pekinga. Ključni topos u njegovom delu jeste promišljanje položaja i sudbine tradicije u izmenjenim uslovima života savremene Kine. On izdvaja tipičnu formu stare i autentične arhitekture tražeći u njoj čitljiv simbol u kome su sačuvane bitne civilizacijske pouke. Stanovnici Đižongovih Hutonga, shodno svom životnom dobu, svedoče o tradiciji, prošlosti i istrajavanju u negovanju kulture (rodnog) tla. Hutongom provejava osećaj nostalgije i čežnje za vrednostima ušuškane atmosfere male i bliske zajednice. Sa druge strane, privučen primerima fantastičnih arhitektonskih rešenja  savremenog Pekinga-megalopolisa, Đižong preispituje značaj ovih tvorevina pred kojima se narušava prirodni ambijent, a gubi se  i autentičnost i prepoznatljiv identitet Grada. Ovim svojevrsnim samorefleksijama o sudaru različitosti, Đižong fokusira problem identiteta mesta, osećaja pripadanja i pitanje sopstva. Spona koja povezuje različite celine Đižongovog rada bliska je ljudskoj osetljivosti na pitanje prolaznosti, gde umetnik ukazuje na dragocene tekovine ljudskog duha koje čovek svakodnevno mimoilazi ostavljajući ih sudu vremena. 


Cou Đižong (1962) diplomirao je 1987. na Centralnoj akademiji likovnih umetnosti u Pekingu, grafički odsek. Tokom 1996. godine boravio je na Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti u Madridu. Radi kao profesor na pekinškoj Akademiji likovnih umetnosti, odsek za grafiku. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Kini, Japanu, Koreji, Evropi i Americi. Dobitnik je značajnih umetničkih nagrada.


 


Datum objavljivanja: 02.08.2010.