Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafika na ivici

Nedavno je u izdanju Grafičkog kolektiva izašla iz štampe publikacija Grafika na ivici - Grafika i njena granična područja u 21. veku, a povodom međunarodnog simpozijuma održanog 2009. godine u kojoj je Grafički kolektiv obeležio svoj veliki jubilej, 60 godina rada.

 


Već sam naslov, pozajmljen naslov knjige Ričarda Nojsa, jednog od učesnika ovog skupa, neposredno upućuje na grafiku, njen status i problematiku u izmenjenoj situaciji na terenu vizuelnih umetnosti. Učesnici simpozijuma su u svojim izlaganjima nastojali da odgovore na intrigantno pitanje- Šta je grafika danas, u 21. veku sa dominacijom novih medija i promenjenim estetičkim diskursom.

Afirmacija ličnog autoriteta i delovanja u oblasti medija grafike ostvarena je na ovom Simpozijumu iz ugla teoretičara i praktičara- Ričard Nojs, Viki Calamata, Margarita Sveštarov Šimat, Lilijana Stepančič i Ondrej Mihalek su fokusirali međunarodnu scenu, a Ješa Denegri, Branimir Karanović, Nebojša Lazić, Zoran Todović, Jelena Sredanović i Ljiljana Ćinkul predstavili su referentne pozicije domaće grafičke scene. Visoko profesionalna izlaganja, ilustrativni primeri i žive diskusije  doprineli su uspešno ostvarenim ciljevima Simpozijuma čiji je odličan moderator bio Radonja Leposavić.

Dvojezična publikacija, na 124 strana teksta, sa reprodukcijama, fotografijama i biografijama učesnika svakako predstavlja trajni dokument ovog skupa veoma značajnog za umetnost i širu kulturnu javnost.


 


Datum objavljivanja: 21.07.2010.