Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grafički odsek Kraljevske Akademije Lepih Umetnosti Antverpena

Otvaranju izložbe profesora i studenata grafičkog odseka Kraljevske Akademije Lepih Umetnosti Antverpena, u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti 25. maja u 19 časova.


 


Izložbu će otvoriti  asistent i profesor Sanja Tomić i profesor Peter Bosteels, dekan grafičkog odseka Kraljevske Akademije Lepih Umetnosti Antverpena. Ispred Fakulteta likovnih umetnosti obratiće se profesor Dimitrije Pecić, dekan.


Kraljevska Akademija Lepih Umetnosti Antverpena jedna je od četiri najstarije umetničke akademije u Evropi, zajedno sa onima u Parizu, Rimu i Firenci. Jedna je od vodećih akademija u Belgiji. Osnovana  1663. godine,  nedavno je proslavila  jubilej kojim je obeleženo  350 godina od njenog formiranja.  Prepoznata je, od samog osnivanja,  kao umetničko – obrazovna institucija na kojoj se  teži visokom nivou obrazovanja na polju likovnih umetnosti, uz istovremeno negovanje značaja veštine i zanatskog aspekta izrade umetničkih radova. Takođe, vrlo važna komponenta obrazovanja je inkorporiranje koncepta u vizuelni izraz. Sistem obrazovanja zasnovan na radu studenata u ateljeima, usmeren je ka objedinjavanju pomenutih aspekata, što im istovremeno omogućava primenu stečenih veština u skladu sa ličnim senzibilitetom. Na kraju studija, diplomci su osposobljeni da izraze svoju kreativnost na najvišem profesionalnom nivou, bez smetnji prouzrokovanih nemogućnošću realizacije zamišljenog projekta. Akademija prepoznaje individualni pristup kao najvažniju karakteristiku svog obrazovnog pristupa. Studenti su podstaknuti da dubinski istražuju ono što žele da izraze, a nastavno osoblje podstiče studente da neprekidno prevazilazi ograničenja početnih ideja.  Studije zasnovane na individualnom pristupu se produbljuju i usavršavaju tokom četvorogodišnjeg rada na akademiji, pri čemu se svake godine savlađuju različite grafičke tehnike, da bi se studenti na kraju opredelili za jednu od njih ili kombinaciju različitih tehnika.

Na izložbi će biti predstavljen izbor grafika studenata postdiplomskih studija, svršenih studenata i profesora. Različiti karakter radova  svedoči o individualnom putu  koji je svako od  studenta prošao u dostizanju određenog nivoa razvoja u tehničkom i konceptualnom smislu. Radovi svih autora su jedinstveni po sadržaju i izrazu. Jedinu zajedničku sponu predstavlja  njihova ljubav prema mediju grafike,  vizuelne umetnosti i težnja ka dostizanju visokog nivoa u radu, koji se očekuje od studenata na Kraljevskoj Akademiji Lepih Umetnosti Antverpena.

Izložene knjige umetnika rađene su tokom treće  godine osnovnih akademskih studija, kada je rad na njima jedan od osnovnih zadataka. Iako predstavljaju skup grafika, knjige umetnika su više od toga, one moraju biti umetnički predmeti same po sebi.



prof. Peter Bosteels, dekan grafičkog odseka Kraljevske Akademije Lepih Umetnosti Antverpena


 


 



Datum objavljivanja: 25.05.2017.