Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

(Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik

Peta međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik – Veza, održaće se od 22. do 25. marta 2017. godine u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6).


 


Sada već tradicionalna martovska međunarodna konferencija o grafičkom dizajnu i vizuelnoj kulturi održava se peti put, sa ukupno jedanaest predavanja, sedam studentskih radionica i tri izložbe, i preispituje pojam Veze.

Međunarodna konferencija (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik predstavlja četvorodnevnu seriju predavanja, diskusija, radionica i izložbi renomiranih autora, dizajnera i teoretičara. Predstojeća, peta po redu konferencija nosi naziv Veza.

Hiperlinkovani, digitalno konektovani, ofejsbučeni i lajkovani, jesmo li zbilja povezani?

Ili smo pre – kao autori i kao globalno dezorijentisani pojedinci – zatvoreni u svoje male, izolovane svetove. U zbunjujućem post-poretku koji veliča individualnost dok istovremeno apsorbuje sve kritičke akcije i rasplinjuje bunt, jesmo li u stanju da gledamo šire od svog studija, svoje učionice, ateljea – svoje male kutije? Saterani u singularne tačke, umemo li da gradimo nove mreže i bolje zajednice? Imamo li pameti i hrabrosti da se istinski povezujemo – oči u oči?


Uvod u Konferenciju je u utorak 21. marta u 19h, otvaranjem izložbe Jugoslovenski neoavangardni umetnički časopisi 1960–1990, u galeriji Pro3or (Koče Popovića 9). Izložba predstavlja istorijski i dizajnerski pregled umetničkih časopisa nastalih na teritoriji bivše Jugoslavije u razdoblju od 60-ih do početka 90-ih godina. Donosi analizu konteksta u kojem su nastajali, autora i grupa koji su stajali iza njih, kao i njihove međusobne veze na lokalnom i međunarodnom nivou. Kustoskinja izložbe je Ana Radovanović. Izložba će biti otvorena do 1. aprila 2017. godine.


Konferencija će biti otvorena u sredu, 22. marta u 19h u Marsh Open Space-u (Cetinjska 15), projekcijom dokumentarnog filma Design is One: The Vignellis autora Keti Bru i Roberta Gvera. Film nas uvodi u svet Vinjelijevih, prikazujući prirodu njihovog odnosa, intenzivan proces kreativne saradnje, koja je trajala punih pet decenija, i iza koje stoje, pored velikih ostvarenja iz oblasti dizajna (vizuelnih identiteta, grafičkog dizajna, dizajna publikacija, dizajna izložbi, informacija i nameštaja) njihova humanost, toplina i humor. Nakon filma sledi ping-pong razgovor sa publikom koji će predvoditi grafički dizajner Borut Vild, grafički dizajner, publicista i prevodilac Dejan Kršić i likovni kritičar Marko Golub.


U okviru konferencije, 23. i 24. marta, u Dvorani kulturnog Centra Beograda govoriće teoretičari, umetnici i dizajneri: Jovan Čekić, Marko Golub, Miloš Tomić, Teyosh, Dušan Petričić, Fluid dizajn forum, Plan D, Marija Juza i Bernarda Cesar, studio Metaklinika, Bratislav Milenković i Sandra Kasenar.

Popodnevni program konferencije čine radionice koje se održavaju na Fakultetu za medije i komunikacije, (Karađorđeva 65). Sedam različitih mentorskih radionica predstavljaju platformu za rad, istraživanje i eksperimentisanje. Kroz susret profesionalaca i studenata razmenjuju se znanja, kulturne vrednosti, ideje o dizajnu i vizuelnim komunikacijama kao i o promenama koje su nužne u odnosu na savremeni sistem obrazovanja iz oblasti grafičkog dizajna.


Mentori radionica: 1 — Slavimir Stojanović, 2 — Miloš Tomić, 3 — Mane Radmanović, 4 — Slobodan Jovanović Coba, 5 — Dario Dević, 6 — Damir Bralić i Lana Grahek i 7 — Uroš Krčadinac.


Večernji program čine tri izložbe koje iako različite po konceptu svaka na svoj način preispituje pojam Veze – bilo da su to istorijske veze između autora - izložba Jugoslovenski neoavangardni časopisi 1960 – 1990, ili pak nove veze koje se stvaraju na samoj konferenciji, putem interakcije među učesnicima - participativne izložbe Infografika uživo i Menjaža.


U četvrtak uveče, 23. marta u 21h, u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8) biće održana participativna izložba Infografika uživo. Izložba predstavlja poziv na učešće u nastajanju infografike u prostoru galerija koja ja se kritički odnosi prema fenomenu Big data.  Big data je big. Zna šta čitamo, slušamo, kuda idemo, koga grlimo. Zbog čega patimo, kad smo raskinuli, šta smo večerali i šta ćemo (najverovatnije) doručkovati. Big data je šta ti YouTube preporučuje da voliš. Big data su vesti na Googleu – za mene jedne, za tebe druge. Big data je kad se Facebook brine za tvoja sećanja od pre osam godina, pa te uplaši. Big data goji. Big data je kad imaš preko hiljadu prijatelja a nemaš s kim u šetnju. Big data nas stavlja u mrežu, ali nas ne umrežava. Vezuje, ali nas ne povezuje. Hajde da pravimo small data.


U petak uveče, 24. marta u 21 h, u galeriji Pro3or (Koče Popovića 9) biće održano vođenje kroz izložbu Jugoslovenski neoavangardni umetnički časopisi 1960–1990.


Završno veče konferencije rezervisano je za tradicionalnu izložbu i javnu razmenu radova učesnika konferencije Menjaža koja će biti otvorena u subotu 25. marta s početkom u 21h u galeriji Kulturnog centra Grad (Braće Krsmanović 4).


Autor vizuelnog identiteta ovogodišnje konferencije je Slavimir Stojanović.


Autor projekta, organizator i producent međunarodne konferencije (Grafički) Dizajner: Autor ili univerzalni vojnik je nevladina organizacija Blokovi, osnovana 2010. godine, koja se bavi edukativnim projektima u oblastima dizajna, umetnosti i arhitekture, obraćajući se mladima, kao budućim profesionalcima i nosiocima društvenog razvoja. Blokovi deluju s ciljem da doprinesu stvaranju sistema vrednovanja znanja i modela funkcionisanja, neophodnim za uspostavljanje novog pozitivnog sistema vrednosti kod mlađe populacije.





*Ulaz na sve izložbe kao i otvaranje konferencije - projekciju filma je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 20.03.2017.