Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gradski muzeji i urbani razvoj

Projekat: Evropski modeli menadžmenta u savremenoj kulturi i umetnosti, autorka projekta: Biljana Mickov. Predavanje: Gradski muzeji i urbani razvoj, gost predavač: g-din Blaž Peršin, direktor Mesnog Muzeja grada Ljubljane, petak, 22.5.2009. u 18h, Kino sala MSUV, Dunavska 37


 


Blaž Peršin, direktor Mesnog Muzeja grada Ljubljane, Art menadžer



Rođen u Ljubljani, gde je završio gimnaziju i pravni fakultet. Posle fakulteta, radio kao freelance producent u polju savremene umetnosti, plesa i teatra. Studirao manadžment kulture i završio Evropsku diplomu za kulturni projektni menadžment. Bio je direktor Odeljenja za zaštitu spomenika Ljubljane. Od 2003 do 2006, Načelnik za kulturu grada Ljubljane. Od 2006 do danas direktor Gradskog muzeja Ljubljane, koji se  spojio sa galerijama grada i nosi novo ime  Muzej i galerije grada Ljubljane, čiji je sada direktor.

Bio je član mnogobrojnih saveta u polju kulturne politike i radio na razlicčtim projektima, kako domaćim tako i međunarodnim. Sada je član borda Camoc - svetske mreže gradskih  muzeja, te cčan više saveta urbane kulture.

Predavanje u MSUV će se baviti ulogom Gradskih muzeja u urbanom razvoju gradova.

U nameri da se iznova definiše pozicija gradskih muzeja, sadašnji trenutak zahteva konkretniji angažman i negovanje posebnog odnosa sa publikom. Kako su gradski muzeji uglavnom orijentisani na negovanje i prezentovanje urbane istorije, veoma često gube bitku za pažnju publike sa drugim institucijama kulture. Uz to se neprekidno bore sa definisanjem svoje misije i nedostatkom efikasnosti u privlačenju publike.

Kada putujemo i posećujemo razne gradove sveta, šta prvo želimo da posetimo? Da li su to gradski muzeji? Šta možemo da očekujemo i vidimo u njima? Kakav je imidž Gradskog muzeja?...

Ovo su samo neka pitanja na koja će se u svom predavanju osvrnuti  g-din Blaž Peršin.


 


 



Datum objavljivanja: 19.05.2009.