Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gradovi u fokusu

Galerija savremene umetnosti KC Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1 Pančevo Muzej Terra XII UAD / Umetnost, arhitektura, dizajn Gradovi u fokusu, Terra Kikinda i Novi Bečej, Banatski kulturni centar 18. - 27. decembra, 2017. Otvaranje izložbe 18. decembra u 19h.

 







Ideja ove izložbe je da promoviše primere dobre prakse, gradove koji su ostvarili svoje zamisli, Kikindu i Novi Bečeji. Cilj je animiacija publike i  lokalne samouprave, podsticanje razmišljanja o objektima industrijskog nasleđa koji mogu da promene namenu i uspešno se transformišu. Na taj način je produžen život ovih objekata i ujedno ostvaren specifičnost kulturnog identiteta i održivost razvoja lokalne zajednice, Unapređena oblast kulture i umetnosti u lokalnim sredinama; obogaćen kulturni život;podstaknut razvoj kreativnosti i kulturne raznolikosti;prepoznata specifičnost kulturnog identiteta i održivog razvoja lokalne zajednice.

 

MUZEJ TERRA – Gradovi u fokusu



Zgrada Muzeja Terra sagrađena je 1894. godine i bila je u sklopu nekadašnje kikindske kasarne. Imala je funkciju manježa – hale za trenažu konja. Sa svojih  2100 m² danas predstavlja drugi po veličini sačuvan objekat ove vrste na teritoriji nekadašnje Austrougarske monarhije. Godine 2012. Opština Kikinda ulazi po posed kasarne. Tada, uz finansijsku podršku Grada Kikinde, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, započinju obimni građevinski radovi na zgradi manježa.  Ključan zamajac završavanju adaptacijskih radova i otvaranju  Muzeja Terra dalo je Ministarstvo kulture i informisanja odlukom da Gradu Kikinda i projektu Muzej Terra dodeli titulu Grada u fokusu 2016. godine. Muzej Terra otvoren je 5. decembra 2017. godine.







PROJEKAT “PROŠLOST U SADAŠNјOSTI KAO ZALOG BUDUĆNOSTI“ Novi Bečej



VELIKI ŽITNI MAGACIN, Novo Miloševo





Zavod za kulturu Vojvodine je tokom 2014. godine sproveo dvanaestomesečno istraživanje pod nazivom ,,Novi kreativni prostori Evrope“.

Tom prilikom je u 17 opština i gradova (među njima se bez ikakve protekcije našlo i Novo Miloševo sa svojim spomeničkim nasleđem) istraženo 47 objekata koji su bili bez namene, a koji bi mogli da se na isplativ način stave u funkciju kulture i razvoja. U oštroj konkurenciji, između objekata u Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu, Kikindi, Senti, Žitni magacin u Novom Miloševu je pored Vinskih podruma u Crvenki i Vatrogasnog doma u Senti proglašen za objekat u koji vredi ulagati i koji ima veliku višenamensku perspektivu..





Program Gradovi u fokusu doprinosi ostvarenju cilјeva Ministarstva koji se odnose na uspostavlјanje predvidive i konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.


 



 


Datum objavljivanja: 14.12.2017.