Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grad na vodi

Kulturni centar Beograda: Galerija Artget / - panel , Grad na vodi- voda u gradu
Moderator: Djordje Bobić, gradski arhitekta
Ove godine Nedelja arhitekture održava se u vreme kada stručna i profesionalna javnost razmatra ciljeve Strategije razvoja grada Beograda.

 


Ove godine Nedelja arhitekture održava se u vreme kada stručna i profesionalna javnost razmatra ciljeve Strategije razvoja grada Beograda. Jedan od najvažnijih elemenata identiteta Beograda je njegov položaj na ušću dveju reka i, posebno, jedinstvena urbana struktura centra grada sa autentičnim prirodnim jezgrom: Ušćem, Velikim ratnim ostrvom i širokim wetlandom na banatskoj strani Dunava. Ovaj sistem beogradskih "jezgara", prirodnih i urbanih, starih (Beogradska tvrđava i jezgro starog Beograda, Zemun) i novih (Novi Beograd) jeste ono što grad čini jedinstvenim. Stotine hektara obala i priobalja su resurs na kome vredi dograditi temu jezgara i izgraditi nove elemente identiteta Beograda. 


Projekti povezani s rekama i priobaljem predloženi su kao studijski prioriteti fizičkog razvoja, jer reke predstavljaju ogroman potencijal Beograda u izgradnji savremene forme. Takvi su Studija javnih prostora Centralne zone Beograda, Beogradski Brownfileds, uključujući Adu Huju, Luku Beograd i Brodogradilište, stara a uvek nova tema Savski amfiteatar, kao i revitalizacija Kosančićevog venca i Savamale.


Od arhitekata i urbanista sada se očekuje da formulišu viziju prostora kakvom grad treba da teži, usmeravaju aktivnosti ka stvaranju savremenih formi prema najboljim uzorima uspešnih svetskih gradova na vodi, u prepoznatljivom vrednom prirodnom ambijentu.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 02.07.2008.