Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

GRAD: MESTO KLASNE BORBE

Tribina, GRAD: MESTO KLASNE BORBE, Organizacija: Kolektiv Gerusija
četvrtak, 29. 05. 2014.u 17h , Kino sala MSUV.


 


Učestvuju: JOVANA VUKOVIĆ (Regionalni centar za manjine, Beograd), IVA MARČETIĆ (Nepokoreni grad, Mladi antifašisti i antifašistkinje, Zagreb) i DUBRAVKA SEKULIĆ (Institut zaistoriju i teoriju arhitekture, ETH, Cirih, Beograd Moderira: MARKO MILETIĆ (Kontekst kolektiv, Beograd).


Kako danas ulazimo u pravo nad prostorom u kojem živimo? Ko ima pravo da uređuje odnose između našeg rada i teritorija na kojem se taj rad odvija?



Prema poslednjim podacima u Evropi ima oko 11 miliona praznih stambenih jedinica što jedovoljno da se dva puta reši stambeno pitanje beskućnika na kontinentu. Poslednjih godina je vrlo slična situacija i u Srbiji. Zaoštrenost društvenih razlika koje se stvaraju na osnovu stambenog pitanja se najviše reflektuje kroz diskriminaciju Romske populacije. Neformalna naselja u kojima većinu stanovnika čine Romi se ruše a ljudi nasilno raseljavaju u segregirana

kontejnerska naselja na obodima gradova. Na istim mestima privatni investitori izgrađuju skupe stanove koji često ostaju upražnjeni. Najava velik državnih infrastrukturnih projekata ne obećava da će se ova situacija promeniti. Otuda se grad može shvatiti kao mesto klasne borbe a pitanje stanovanja kao ključna tačka na kojoj se primećuju sve veće razlike u društvu za koje je potrebno tražiti rešenja. Stoga, ova predavanja će se fokusirati na tri teme: pravo na stambeni prostor, neoliberalizacija grada u post-jugoslovenskom kontekstu i pitanje infrastrukturne marginalizacije Roma i drugih manjina putem stambenih politika.



Kolektiv Gerusija je teorijsko-politička organizacija čiji se rad bazira na refleksiji i intervenciji unutar aktuelnih društvenih problema. U sklopu svog rada Gerusija ostvaruje i održava saradnju sa sindikatima, studentskim grupama i drugim formalnim i ne formalnim grupama, te izdaje časopis za teorijske prakse pod nazivom „Stvar“ koji sadrži autorske tekstove, tematske prevode i intervjuie. Časopis je usmeren na probleme koji se kreću od dnevno - političkih problema do marksističke teorije, kritike političke ekonomije i drugih kritičkih analiza. Tokom 2012/2013. Gerusija je realizovala jednogodišnji ciklus javnih predavanja „Uvod u radikalne teorije“, a trenutno organizuje ciklus tribina pod zajedničkim nazivom ''Levica u Srbiji: Elementi za izgradnju političke pozicije'', kojima propituje i artikuliše aktuelne društvene probleme u zemlji i regionu.


 



Datum objavljivanja: 27.05.2014.