Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Grad - Hronike urbanog prostora

Izložba, "Grad - Hronike urbanog prostora" iz projekta Muzej u pokretu, MSUB-a, biće otvorena u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu. Svečano otvaranje izložbe održaće se na Trgu galerija, 12. septembra 2008. godine, u 19 časova.

 


Izložba Grad – Hronike urbanog prostora se bavi različitim aspektima prezentacije grada. Predstava grada kao tema izuzetno je zastupljena u jugoslovenskoj umetnosti 20. veka, gde se grad pojavljuje kao jednostavna umetnička inspiracija ili kao estetsko-kritička dimenzija javnog prostora.

 Kroz umetnička dela u okviru ove postavke, moguće je pratiti razvoj urbanog prostora, njegovih simboličkih strana, postojanje centra i periferije, odnos među kategorijama urbano–ruralno, gradsko-seosko, kao i koegzistenciju mnogobrojnih različitih kulturnih identiteta.

Cilj izložbe je da, na primerima iz muzejskih zbirki, istraži i prezentuje različite predstave grada sa načinima i organizacionim formacijama kulture življenja u njemu, statusom pojedinca i kolektivnog identiteta.

 Na izložbi će biti predstavljeno oko 60 radova iz zbirki Muzeja. Autorke postavke su kustos Mišela Blanuša i viši kustos Žaklina Ratković. Izložba će biti otvorena do 7. oktobra 2008. godine.


Projekat Muzej u pokretu čini osam monografskih i tematskih izložbi sa delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, a namenjen je predstavljanju po muzejima i galerijama Srbije tokom 2008. i 2009. godine, u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću. Koordinator projekta je viši kustos Žana Gvozdenović.


 Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 09.09.2008.