Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gordana Tomić: Bespredmetni svetovi

Izložba slika "Bespredmetni svetovi", autorke Gordane Tomić otvara se u ponedeljak 2. oktobra u 19 časova, u galeriji Singidunum u Beogradu.


 


Izložba slika Bespredmetni svetovi Gordane Tomić biće otvorena u ponedeljak 2. oktobra sa početkom u 19 časova, u galeriji Singidunum u Beogradu, a na samom otvaranju, simboličnim posipanjem latica cveća, kao mini performansom u kojem će učestvovati publika, biće obeležen Međunarodni dan nenasilja - dan rođenja Mahatma Gandija.



Kako sam pojam nenasilje potiče od sanskritske reči, upravo iz Gandijeve Strategije nenasilnog otpora, i po mišljenju svetskih sociologa još nije dobila svoj globalni primat u odnosu na nasilje, umetnica kroz svoje delovanje, želi da skrene pažnju i u neposrednom okruženju na ovaj internacinalno važan datum i važnost teme nenasilja, kao aktuelne potrebe društva.



Uz lično preispitivanje o principima Gandijevog univezalnog učenja o miru, ljubavi i slobodi, izložbenu celinu Bespredmetni svetovi, karakteriše selekcija dela esencijalane apstrakcije iz autorkinog za ovu priliku dopunjenog Umeće mira, ciklusa slika sa estetskom potkom iz istorije umetnosti Dalekog istoka, prethodno predstavljenog u Njujorku, Crnoj Gori i lokalno u Galeriji ULUS-a, u martu mesecu ove godin, navedeno u najavi izložbe.



Na ovoj, devetoj samostalnoj, izložbi Gordane Tomić, koja će trajati do 10. oktobra, biće izložene slike rađene različitim tehnikama, ulje, akrilik i jedan jedinstveni uljani-vinorel na platnu. Komunicirajući i sa formatima iz izvoda Umeća mira i to potpuno različitim (veliki Vs. mali, pravougoni Vs. okrugli), istaći će se da "bespredmetni svetovi" nemaju jasno definisanu granicu, nemaju jasan oblik, oni imaju samo jasnu poruku, baš onu koja je bila i misao velikog Mahatma Gandija "Nema puta ka miru, mir je put".



Uz nepatvoreni emotivni slikrski izraz u kome, nema prepoznatljivih motiva, nema obilja detalja, ni figura, predstavljeni su oni svetovi kojima samo može da teži i koje čovek može doživeti samo duboko u sebi. Baš takav unutrašnji svet je vodilja ove umetnice, a obilujući valerima širokog spektara boja, njena platna mistično prenose topao i blag osećaj mira, dodaje se.



Kao da je misija umetnice da sa ovom izložbom naglasi intimnost sa delima u suterenskom prostoru galerije Singidum, ona kaže, "u toj utrobi od galerije, ambijentu bez prozora, jednim i jedninim gotovo ritualnim ulazom, tu pod lukovima tog niskog svoda, svako sučeljavanje je prisno, a suština je visoke koncetrisanosti".


 



Datum objavljivanja: 02.10.2017.