Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Goranka Matić: Srednjovekovni manastiri Skadarskog jezera

Leto na Trgu galerija 2021u vrtu Poklon zbirke Rajka Mamuzića, četrvrtak, 19. avgust u 21 časSrednjovekovni manastiri Skadarskog jezera - Putopisna foto priča Goranke Matić





Nakon uspešne retrospektivne izložbe u Muzeju Savremene umetnosti u Beogradu, Goranka Matić pubici Leta na Trgu galerija predstavlja do sada neizlagane fotografije sa Skadarskog jezera – oblasti vladavine srednjovekovnih vladara Duklje i Zete i njihovih manastirskih zadužbina. Goranka je 2000. godine obišla ovo područje živopisnih lokaliteta razuđene obale jezera (Godinje, Kosmač, Moračnik), a svoje utiske pretočila je u foto materijal koji priča priču istorijskih ličnosti: vladara Duklje Jovana Vladimira, zetske plemkinje Jelene Lazarević Balšić Kosače i srpskog velmože Vukašina Mrnjavčevića.







Goranka Matić se bavi fotografijom od 1980. godine, a od 1986. godine je članica je ULUPUDS-a, kada počinje da izlaže u zemlji i inostranstvu. Tokom osamdesetih godina 20. veka njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije. Snimila je fotografije za mnoge omote beogradskih bendova Novog talasa. Radila je fotografije za mnoge časopise i magazine: „DŽuboks”, „Start”, „Svijet”, „Omladinske novine”, „Duga”, „Delo”, „Liberation”, „Polet”, „Moment”, „Beorama”, „Ritam”, „New Moment” i druge. Od 1990. do 2006. godine radila je kao urednik fotografije u nedeljniku „Vreme“, a od 2006. do 2010. godine kao urednik fotografije u „Politici“. Na Fakultetu političkih nauka u Beogradu je predavala fotožurnalizam, a na Fakultetu za medije i komunikacije fotožurnalizam i dokumentarnu fotografiju. Živi i radi u Beogradu.


 



 


Datum objavljivanja: 17.08.2021.