Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Goranka Matić: Iskustvo u gužvi

Goranka Matić "Iskustvo u gužvi", gostujuća retrospektivna izložba Muzeja savremene umetnosti, Beograd. Muzej savremene umetnosti Vojvodine Galerija N Otvaranje: petak 15. oktobar 19h Vođenje: subota 16. oktobar 12h Trajanje: 15. oktobar – 12. novembar 2021.

 





Kustoskinja izložbe: Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti, Beograd



Kustoskinja koordinatorka u MSUV: Gordana Nikolić, viša kustoskinja



 



Posle velikog uspeha u Beogradu, retrospektivna izložba fotografkinje Goranke Matić „Iskustvo u gužvi” gostuje u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Otvaranje je u petak, 15. oktobra u 19 časova, a stručno vođenje je u subotu, 16. oktobra od 12 časova. Zbog očekivanog velikog broja ljudi, molimo publiku da ponese maske i poštuje sve epidemiološke mere.



 



Izložba će biti otvorena do 12. novembra i u organizaciji je Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.



 



Goranka Matić prisutna je na umetničkoj sceni već četrdeset godina, a njen rad se od samih početaka  paralelno odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Izložba „Iskustvo u gužvi” (kako tokom proleća u MSUB, tako i predstojeća u MSUV) kroz podelu na pet žanrosvkih ili tematskih celina teži da istakne polivalentnost profesionalnog angažmana autorke – s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih, likovnih pa i političkih događaja, sa druge strane, posvećenog  umetničkog fotografa sa konceptualno zaokruženim autorskim projektima i ciklusima.



 



Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda pre svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe – Iskustvo u gužvi, čija je namera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve. Do njenog profesionalnog angažmana kao fotografa došlo je spontano, a sve je pratila i velika doza lične znatiželje i hrabrosti, pa i sklonost ka određenoj vrsti aktivizma, želja da se pri važnim kulturnim i društvenim dešavanjima deluje ne samo kao fotograf na zadatku i posmatrač već kao aktivni učesnik. Fotografisanje unutar gužve aktuelnog trenutka, bilo da se radi o rok koncertima osamdesetih ili političkim protestima devedesetih, osposobilo je Matićevu da na autentičan način prenese dramatiku događaja i psihologiju pojedinca, ali i da istovremeno poetiku prilagodi tada savremenim kretanjima u fotografiji i umetnosti.


 



 


Datum objavljivanja: 14.10.2021.