Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Goran Micevski

Izložba fotografija - Travel Guides otvorena je u Kulturnom centru Beogradu.Autor predstavlja 18 kolor fotografija urbanih sredina i pejzaža koje je snimio na putovanjima po različitim delovima sveta.


 


"Nastale kao plod višegodišnjeg rada, prvenstveno kroz iskustvo putovanja i traganja za identitetom, one reflektuju umetnika kao osobu u heurističkom pohodu koji reaguje na sve promene i uslovljenosti društvenim i kulturnim okolnostima. Mesta i prizori sa njegovih razglednica nisu turističke memorabilije, to su mentalne slike, mesta iskustva i saznanja. Sve one su precizno definisane i označene, baš kao prave razglednice, sugerišući sva mesta kroz koje je umetnik prošao: Transilvanija, Istanbul, Švedska, Jordan, Sirija, Bern, Grčka, Istra, Krit i Finska.


Nadovezujući se na dugu tradiciju putopisa i bedekera, umetnik slikom priča priču o svetu koji nas okružuje. Micevski u fotografiji insistira na estetskom, ne odustajući od osnovnih načela i principa na kojima se temelji dobra fotografija (kompozicija, svetlo, perspektiva). On savršeno vlada svim znanjima i umećima kojima od fotografije stvara svojevrstan objekt želje. Polazna osnova je uvek pejzaž koji pored poetičnog ima pre svega kritičko značenje. Međutim sam pejzaž nije primarni aspekt njegovog interesovanja. U kombinaciji sa tekstom on dobija potpuno novo značenje i smisao. Fotografije oplemenjene tekstom stvaraju konceptualni okvir koji nudi posmatraču mogućnost upisivanja različitih značenja i sadržaja preko ponuđenih referenci. Idejne premise ovakvog postupka podstiču traganje za pojmovnim oblicima društvenih antagonizama i kuluroloških razlika prisutnih na Goranovim radovima," - Saša Janjić ( iz kataloga).


 



Datum objavljivanja: 06.03.2008.