Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Goran Jureša: Trágala perro (Homo sacer)

U četvrtak 16. marta u 19 časova otvara se izložba Gorana Jureše Trágala perro (Homo sacer) 16. mart – 3. april 2023. Prodajna galerija Beograd, Kosančićev venac


 


Goran Jureša (1973. Beograd) diplomirao je i magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj akademiji 2019. završio je doktorske studije. Od 1996. izlaže samostalno i učestvuje na velikom broju kolektivnih izložbi i sajmova umetnosti u Srbiji, Austriji, Italiji, Ukrajini, Rumuniji, Rusiji, Americi. Zaposlen je kao redovni profesor na Departmanu za grafičko inženjerstvo i dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. U fokusu radova iz slikarsko-crtačkog ciklusa Trágala perro (naziv izložbe potiče od istoimenog Gojinog Kapričosa) je ljudsko telo fragmentirano i stilizovano do granica apstraktnog izraza. Glavni protagonista ovih radova ,,moj čovek“ kako ga umetnik naziva, je ne samo njegov alter ego, već i saučesnik u egzistencijalnom stradanju – prognan, lišen slobode i moći, bez prava čak i na autodestrukciju.

(...)

Subjekat duboko intimnih, autobiografskih radova snažnog ekspresivnog vizuelnog izraza koje Goran Jureša predstavlja u okviru izložbe Trágala perro je dekonstruisano ili rekonstruisano telo. U Jurešinim crtežima iz 2019. i 2020. godine telo je fragmentirano i stilizovano do apstrakcije, dok je na kasnijim radovima prisutan povratak figuraciji – muškom telu koje je uglavnom izolovano, dok se na autoportretima nalazi u prisustvu zeca (simbola straha). Sva tela su providna, te posmatrač može istovremeno da vidi i njihovu spoljašnjost i unutrašnji sadržaj.



(...) Nužnost vizuelnog iskaza unutrašnjih osećaja Jureša uobličava energičnim gestualnim potezima i analitičkim istraživanjem emocija ili razloga njihovog nedostatka. Beznadežne, grube forme sirove snage definisane najčešće osnovnim bojama: crvenom, žutom, plavom, kao i crnom na beloj pozadini, dodatno naglašavaju jačinu i ekspresivnost izraza. Subjektivna osećanja ogorčenog umetnika koji posmatra današnje društvo rezultiraju duboko emotivnim umetničkim delima. Iako autobiografski, radovi uključuju i političke, socijalne i kulturne aspekte jer istražuju prirodu stradanja društva i kulture usred haosa beskonačne tranzicije...”

        

 Ivona Fregl, istoričarka umetnosti (iz predgovora kataloga)


 



Datum objavljivanja: 14.03.2023.