Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Goran Gocić: Endi Vorhol i strategije popa

U utorak, 20. novembra u 19. sati u Velikoj sali SKC-a, održaće se multimedijalna promocija knjige, Gorana Gocića, "Endi Vorhol i strategije popa". Učestvuju: Goran Gocić, autor, Dejan Sretenović, istoričar umetnosti i Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti.


 


U izdanju "Prometeja" iz Novog Sada 1997. godine objavljena je u ediciji "Projektart" luksuzna monografija "Endi Vorhol i strategije popa". Knjiga je doživela kritički uspeh, a tiraž je rasprodat za dve godine. Drugo, pristupačnije, izdanje priredio je Službeni glasnik 2012.


Uz detaljnu analizu filmskih i slikarskih radova verovatno najvažnijeg američkog umetnika druge polovine XX veka, "Endi Vorhol i strategije popa" poentira na trezvenom i sociološki utemeljenom pregledu mitologije popularne kulture, fokusirajući se na period od 1955. do 1975. godine. Monografija je napisana nesvakidašnjom deduktivnom metodom i relativno jednostavnim, informativnim stilom uprkos kompleksnosti teme koju objašnjava, i nije namenjena samo "specijalističkoj" publici. Kako kaže jedan od recenzenata, "Pošto pročitate knjigu, znaćete sve o Vorholu i konačno ćete shvatiti da ne znate ništa o umetnosti."


 



Datum objavljivanja: 19.11.2012.