Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Goran Despotovski

Exhibition to float - instalacije Gorana Despotovskog moći će da se pogledaju u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, od 15. do 30. aprila, 2008. godine.


 


Goran Despotovski pripada onoj generaciji vojvođanskih umetnika koja započinje da gradi profesionalnu karijeru na prelazu vekova. Polazeći od slikarstva kao primarnog medija, u kasnijem postupku, svoja umetnička istraživanja usmerava u pravcu iskoraka slike u prostor i daljem osvajanju prostora. U njegovim novoizgrađenim ambijentima slika i prostorni umetnički predmeti postaju ravnopravni, da bi u kasnijim nastojanjima prednost dao predmetima/instalaciji. Usvojivši nove tehnologije, vešto i znalački ih uvodi u svoje instalacije podvlačeći njima osnovnu ideju svog plastičkog koncepta.

Nikada sasvim ne napušta ranije usvojenu ljudsku figuru, koja je u njegovim slikama povremeno nestajala da bi ustupila mesto preispitivanju čiste likovnosti i vraćala se opredmećena kroz prostorne aranžmane. Ona čini okosnicu i njegovih najnovijih instalacija predstavljenih na ovoj izložbi.



Goran Despotovski je rođen 1972. godine u Vršcu. Diplomirao i magistrirao slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde danas radi kao asistent na odseku za slikarstvo.Dobitnik je više nagrada među kojima i Nagrade Univerziteta u Novom Sadu 1999.Do sada je izlagao više puta samostalno i kolektivno u Novom Sadu, Vršcu, Zrenjaninu, Pančevu, Somboru, Požarevcu, Kraljevu, Kragujevcu, Vrbasu i Montrealu (Kanada).


 



Datum objavljivanja: 11.04.2008.