Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Godina lava Milete Prodanovića

U petak, 7. novembra u 19 časova u Salonu Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, Beograd, otvara se izložba Milete Prodanovića pod nazivom "Godina lava". Izložba će biti otvorena do 4. decembra 2008. godine.

 


Izložba je završnica istraživackog procesa koji prati prisustvo predstava lava u društvenom okruženju "tranzicione" Srbije (i delimično u zemljama regiona - Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji). Reljefi i slobodne figure lavova prisutni su, kao dekorativni element, u evropskoj urbanoj arhitekturi (javnoj i privatnoj) od vremena renesanse pa sve do dvadesetog veka, delom kao reminiscencija na drevne "čuvare kapija" starih civilizacija, na primer one u hititskoj prestonici Hatuci - Bogazkej (oko 1400 god. pre hriscanske ere) ili u Mikeni (800-700 pre hrišćanske ere). Pojava "masovne reprodukcije", izrazito jeftine izrade replika uvodi sasvim novi kontekst. Prvi betonski lavovi u naše krajeve stižu posredstvom "gastarbajtera" a krajem dvadesetog veka razvija se i domaća manufakturna proizvodnja. Za sada ograničeni broj kalupa ne usmerava istraživanje u pravcu tipologije sâmih artefakata, već prema kontekstima u kojima se ovaj prefabrikovani topos pojavljuje. 


Rasprostranjenost fenomena podvlači i njegovu ambivalentnost: sa jedne strane on se može posmatrati kao izvorni impuls za "ulepšavanjem" životnog ambijenta, a sa druge postoje "prosvetiteljske", iz mnogo razloga sumnjive, propovedi o "lošem ukusu". Naravno, suviše bi naivno bilo verovati da je betonski lav puka dekoracija, on je pre svega znak. Postavljen na fasadu ili još češće raskošnu ogradu on govori o shvatanju pozicije moći u savremenom srpskom društvu.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


Datum objavljivanja: 04.11.2008.