Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Glave Stevana Kitića

U sredu, 10. marta, 2010. godine u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja Vranje, otvara se samostalna izložba slika mr Stevana Kitića, pod nazivom, "Glave".

 


Svoju potragu za "vlastitom istinom" Stevan Kitić počinje s jasnim i doslednim usmerenjem ka ljudskoj figuri i portretu odnosno preciznije glavi. Reklo bi se nimalo lak put s obzirom da se radi o tematskom okviru starom koliko i sama umetnost. Ipak, da ljudski lik i telo pružaju neograničene mogućnosti slikovne transformacije i da se ta ogromna potencijalnost, uz uvažavanje psihološkog i vizuelnog odnosa prema objektu, može elaborirati na različite načine uverava nas i sam Stevan Kitić kroz svoj iako ne tako dugotrajan, ali raznovrstan opus podložan konstantnom preispitivanju i istraživanju.

Milica Todorović


Stevan se "svojim glavama" obraća intelektu i savesti posmatrača. Sve one učestvuju u zamišljenom karnevalu utvara, "glume" u andergraund nadrealističkom filmu bez happy end-a. Nema naracije na ovim minijaturama duše (izuzev dadaističke igre reči kojima Stevan naslovljava pojedine segmente ovog ciklusa). Radikalnom analitičko-reduktivističkom metodom umetnik je uspeo da njihove forme ogoli do suštinskog – nekoliko izražajnih linija koje asociraju na naivne i neposredne dečje crteže. Kao na ogledalima, cerekaju nam se iskežena avetinjska lica stavljajući nas na skener sopstvene savesti i pred izazov najtežeg preispitivanja, samoispitivanja. Ovo nije "goblenska" široko popularna umetnost razbibrige, pejzaža i mrtvih priroda u idealizovanom svetu advertising-a. Nema ni traga od otužne, lako svarljive estetike na platnima ovog stilski homogenog i koherentnog ciklusa.

Miodrag Kutlešić




Stevan Kitić je rođen   1980. u Nišu. Fakultet likovnih umetnosti završio na Cetinju 2003. godine. Magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu umetnosti u Nišu, gde i radi kao asistent na Odseku za likovne umetnosti. Učestvovao na više od trideset grupnih izložbi, a devet puta samostalno izlagao (Cetinje 2003 – Srpsko poslanstvo, Podgorica 2003 – Umjetnički Paviljon,  Niš: 2004 – Galerija Klub akademija,  2006 – GSLU Salon 77, Beograd: 2005 – Galerija DKSG, 2008 – Galerija FLU, Klagenfurt 2005 – Studiogalerie, Grac 2006 – Ausschlösl, Pirot 2009 – Galerija Čedomir Krstić). Dobitnik je četiri studentske nagrade.


Datum objavljivanja: 08.03.2010.