Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Glas kao telo, tekst kao muzika

Poziv na radionicu "Glas kao telo, tekst kao muzika" Irene Tomazin na 14. INTERZONE-u, 17. oktobar, 10h – 14h, Muzej savremene umetnosti Vojvodine.


 


Program ovogodišnjeg 14. Međunarodnog festivala aktuelne muzike INTERZONE, koji će trajati od 16. do 19. oktobra u Novom Sadu, pored raznovrsnih muzičkih nastupa obuhvata i radionicu „Glas kao telo, tekst kao muzika“ slovenacke umetnice Irene Tomazin. Radionica će se održati u četvrtak, 17. oktobra, od 10h do 14h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Takodje, 19. oktobra od 11h do 13h u Kino sali Muzeja odigraće se Razgovor sa Irenom Tomazin i video prezentacija njenog rada, koji su otvoreni za javnost.



INTERZONE poziva sve zainteresovane da se prijave za ucesce u radionici „Glas kao telo, tekst kao muzika“ slanjem kratke biografije na ogledalo.workshop@gmail.com (subject: Radionica INTERZONE) do 11. oktobra.



Učesnici/ce radionice treba da ponesu udobnu odeću u kojoj se mogu slobodno kretati, tople čarape i flašu vode. Takođe, potrebno je da odaberu kratak tekst, pozorišni ili neki drugi koji ih zanima i na kojem žele da rade, a koji je izvučen iz veće celine. Već jedna ili dve rečenice mogu biti dovoljne.



U okviru radionice radice se na glasu kroz telo – telo je instrument glasa, telo rezonira dok traje pevanje i telo nosi glas. Pomoću fizičkih vezbi, odnosno povezivanjem sa sopstvenim telom i kretanjem, učesnici/ce ce dolaziti i do svog glasa – promatrače kako glas moze biti produžetak i nastavak fizičke akcije. Kroz vežbe disanja i opuštanja tela, oni ce rezonirati glasom i otvarati se slusanju, otkrivajuci pritom vlastite ritmove i melodije koje organski nose. Eksperimentisanje glasom može ih dovesti do različitih lica i priča koje svaki glas ima. S druge strane, imajuci tekst i radeći s njim kao s kompozicijom, mogu ga uteloviti i postići da ga pevaju ili samo govore prostoru, šaljuci ga u prostor da rezonira. Pristupajući mu kao muzici mogu se postići različite interpretacije teksta.



I na kraju – pevanje. Ucesnici/ce ce sa Irenom Tomazin raditi na starim pesmama, učiti ih i pevati ih sto jednostavnije, učeći kroz njih o pevanju i jednostavnoj lepoti pevanja.


 



Datum objavljivanja: 30.09.2013.