Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gernika : Od neba do dna

Beograd, 12. novembar, Institut Servantes predstaviće u sredu u 19h u Galeriji Instituta multimedijalnu instalaciju Gernika: "Od neba do dna" španske umetnice Anite Gleste. Izložba će biti otvorena do 17.novembra. Ulaz slobodan.

 


Anita Glesta, španska umetnica koja živi i radi u Njujorku, autorka je multimedijalne instalacije Gernika: od neba do dna koja je predstavljena u Njujorku prošle godine povodom obeležavanja 70 godina od bombardovanja Gernike. Grad Gernika, koji se nalazi na severu Španije, bombardovala je 1937. godine nemačka avijacija, što mnogi smatraju jednim od činova koji su predstavljali uvod u Drugi svetski rat. Ova velika tragedija inspirisala je Pikasa za stvaranje čuvenog remek-dela "Gernika", simbol jada, besa, terora, koje se danas smatra jednim od najznačajnijih dela angažovane umetnosti XX veka. Anita Glesta dovodi u vezu Pikasovo delo i njenu instalaciju izazivajući publiku da se zapita šta je fikcija, a šta stvarnost. Umetnica postavlja pitanje kako danas umetnik može da stvara kada se svakodnevno susreće sa užasima i destrukcijom. 


Nakon napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku 2001. godine, umetnica je otputovala u Španiju gde je intervjuisala preživele iz bombardovanja Gernike. Njihova svedočenja povezala je sa snimcima iz Njujorka. Putem instalacija, projekcija i jednog dokumentarnog filma, ova autorka povezuje koncept gubitka, preživljavanja i sećanja, kao i njihovu vezu sa umetničkim izrazom. U okviru ovog akta, biće prikazan i dokumentarni film "Jedan dan na pijaci" na španskom i engleskom jeziku. 


Anita Glesta je autorka više site-specific instalacija, koje su prikazivane u Njujorku, Sidneju i Evropi. Učestvovala je u više međunarodnih umetničkih projekata prikazanih na javnim prostorima, poput radova u centralnom parku ili dve botaničke bašte u Sidneju. Dobitnik je više umetničkih nagrada.


 


Datum objavljivanja: 07.11.2008.