Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gerikature

Promocija knjige "Gerikature", autora Živka Grozdanića Gere, subota, 15. septembar u 18h, Geramuseum, Železnička 168. Veliko Središte.


Živko Grozdanić Gera: Oči straha


 


Knjiga Živko Grozdanić Gera / GERIKATURE nastala je kao rezultat svakodnevnog pisanja kritičkih tekstova i crtanja karikatura na (g)lokalne teme, ponajviše  o SNS-u, i usput o Vršcu u lokalu. Rusoova ideja „da demokratija počiva na uverenju da je čovek dobar, a demokratija je tu da ga učini još boljim, tako što će ga podsticati da zaviri dublje u sebe i tu pronađe nove i nove zalihe tolerancije”, u ovoj knjizi nalazi svoju punu inspiraciju i potvrdu.



Finale projekta Živko Grozdanić je materijalizovao u Velikom Središtu izložbom i druženjem u GERAMUSEUM-u. Tamo smo se prebrojali, delili „hrabrost” i sa lica mesta poslali na desetine fotografija sugrađanima i onima koji bi došli, ali im se ta famozna sloboda nazire u magli, pa sve gledaju na Fejsu...



 



Ipak, ne želeći da sve prepustimo magli i Fejsu, odlučili smo da sve nacrtano i napisano spakujemo u trajniji materijal—KNJIGU.



Knjiga GERIKATURE, Živka Grozdanića Gere, izlazi iz štampe 15. septembra 2018, za kada je zakazana i prva promocija. Uz prateće tekstove, knjiga sadrži preko 100 ilustracija na razne lokalne i univerzalne teme. Pisac pogovora je Prof.dr Miško Šuvaković; tekstove potpisuje Živko Grozdanić; izdavač publikacije je Centar za savremenu kulturu i komunikaciju_ArtKult iz Novog Sada.





Grozdanića u svetu umetnosti, aktivizma i političkog delovanja (jedan od osnivača DS u Vršcu) nije potrebno posebno predstavljati. Jedan je od ključnih srpskih umetnika radikalne prakse,  diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, 1983. Paralelno sa umetničkim radom, godine 1991. pokreće i učestvuje u izdavanju magazina Košava, časopisa za vizuelnu umetnost ArtKontexta, programima Centra za vizuelnu kulturu Konkordija, a javnost ga posebno pamti kao direktora i osnivača  Bijenala mladih, međunarodne manifestacije koja je ostavila neizbrisiv trag u savremenom umetničkom životu Srbije i direktora Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Kao komesar Paviljona Republike Srbije na 54. međunarodnoj izložbi umetnosti – la Biennale di Venezia (2011), za uspešno predstavljanje umetnika Dragoljuba Raše Todosijevića i prezentaciju, Paviljon Republike Srbije i umetnik su dobili prestižnu UniCredit nagradu.



Grozdanićev umetnički rad je provokativan. U javnosti je poznat kao autor Instalacije „Meteorska kiša”, „Vladika Pahomije na Bulevaru sumraka”, „Četiri patrijarha Pavla gledaju dvesta hiljada linija Raše Todosijevića” , „Made in China”, „Alegorija o premijeru“, „Dekonstrukcija predsednika“... u prilogu se nalaze fotografije radova.



„Nisam pobornik teorija da je umetnik izvor dela. Umetnik je samo trafo-stanica, provodnik energije društva u kojoj je društvo duboko usađeno u pojedinca i determiniše ga. Kada, na primer, izvedem rad „Meteorska kiša” ili „Made in China”, onda verifikujem odnose unutar društva, kristalizujem bit tog društva, a ne svoju umetničku privilegiju.“



Od 2011. vlasnik je i direktor Geramuseuma u Velikom Središtu, kraj Vršca.







Knjigu je, od danas, moguće nabaviti i u pretplati.




Više detalja na našoj FB stranici: https://www.facebook.com/gerikature/





 


Datum objavljivanja: 13.09.2018.