Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Geodezija – zašto, kako, čime

"Geodezija – zašto, kako, čime", izložba Muzeja nauke i tehnike – Beograd,
25. maj - 15. jul 2011. godine Galerija nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti Đure Jakšića 2, Beograd.


 


Autori: Zora Atanacković i Dušan Petrović, kustosi Muzeja



Tema izložbe je geodezija, nauka koja se bavi izučavanjem oblika i dimenzija Zemlje i njenog gravitacionog polja, a sastoji se od više različitih oblasti u kojima se koriste raznovrsne tehnike merenja.



Izloženi eksponati predstavljaju različite tehnike i vrste merenja u geodeziji i dokumentuju širu epohu razvoja geodetskih instrumenata i njihov doprinos u procesu određivanja i predstavljanja oblika Zemlje. Pružaju mnoge informacije, od vremena nastanka - datiraju od sredine 19. veka do druge polovine 20. veka, preko raznolikosti u vrstama materijala od kojih su izrađeni, veličina i oblika, do namene, od jednostavnih razmernika za merenje dužina na kartama do komplikovanih uređaja za merenje ubrzanja sile teže i određivanje položaja tačaka primenom veštačkih zemljinih satelita.



U nameri da približimo javnosti ovu kompleksnu naučnu disciplinu, koja nije poznata velikom broju ljudi već je privilegija malobrojnih koji se njome bave, kustosi Muzeja nauke i tehnike Zora Atanacković i Dušan Petrović napravili su autorski izbor predmeta iz sledećih zbirki Muzeja:

Zbirka mernih uređaja MNT.T:6

Zbirka računanja MNT.T:3

Zbirka optičkih instrumenata MNT.T:125

Zbirka rudarstvo u elektroprivredi MNT.T:85

Ovaj deo fonda Muzeja nauke i tehnike javnosti se izlaže prvi put.



Među izloženim eksponatima izdvaja se grupa mernih instrumenata - poklon Instituta za geodeziju Građevinskog fakulteta u Beogradu, kao i pojedini eksponati: komplet invarskih žica „J. Carpentier“ sa početka 20. veka, najstariji i jedini sačuvani primerak u našoj zemlji, globus „J. Felkl“ iz 1870. godine, čije je celokupno ispisivanje naziva na ćiriličnom pismu i mnogi drugi.



stručno vođenje kroz izložbu: utorkom i četvrtkom u 12 časova



radno vreme Galerije:  radnim danom   10-20 časova

                            subotom        10-15 časova

organizovane posete se zakazuju na telefon: 3037-850 i 3037-950

Muzej nauke i tehnike - Beograd

Skenderbegova 51

www.muzejnt.rs



* Izložba je jednim delom prilagođena slabovidim i slepim osobama


 



Datum objavljivanja: 20.05.2011.