Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gde su bili / Šta su radili

U ponedeljak, 6 aprila, u 19 časova u Kulturnom centru REX, Jevrejska 16, u ciklusu tribina "Gde su bili / Šta su radili" gosti i domaćini biće Vladan Jeremić i Rena Raedle, koji su početkom marta boravili u Stokholmu i Helsinkiju.

 


Vladan Jeremić i Rena Raedle (Biro Beograd) su boravili u Stokholmu i Helsinkiju, početkom marta 2009. godine. Odlaskom u Stokholm, pružili su podršku kolektivu Piratbyran povodom suđenja pojedinaca koji administriraju najveći na svetu BitTorrent tracker-The Pirate Bay, koji se našao ponovo na udaru kako holivudskih producenata tako i američke administracije, koja je izvršila pritisak na švedsko pravosuđe. Uprkos tome popularnost The Pirate Bay je udvostručena tokom ovog kontraverznog sudskog procesa. Suđenje je započeto u Stokholmu 16. februara a presuda će biti izrečena sredinom aprila 2009. godine. Tokom procesa različite institucije kulture, kolektivi koji se bave intelektualnim vlasništvom, tehnički muzej u Stokholmu, kreativni pojedinci i ekspertska ali i najšira javnost stavila je u žizu interesovanja ishod ovoga komplikovanog procesa uperenog protiv bittorent trackera The Pirate Bay.




Jeremić i Raedle su takođe posetili i artist-run project space Konsthall C u jednom od prvih švedskih socijal-demokratskih modernističkih naselja i upoznali su se detaljnije i sa programom za internacionalnu razmenu i rezidencijalni boravak kustosa i umetnika IASPIS.




Tokom boravka u Helsinkiju, a u sklopu internacionalne izložbe o prošlosti i budućnosti evropskih Roma u Helsinki City Museum, Vladan Jeremić i Rena Raedle su predstavili svoje projekte, vezane za pitanja Roma iz našeg regiona. Usledila je diskusija o kompleksnom pitanju sa kojim se trenutno susreću finske vlasti, sa problemom prosjaka-Roma iz Rumunije, čije su neformalna naselja nedavno srušili i pored nadolazeće skandinavske zime.

Svoje utiske i saznanja podeliće sa publikom uz brojne fotografske ilustracije.


 


Datum objavljivanja: 02.04.2009.