Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gde su bili / Šta su radili

U KC REX, Jevrejska 16, u sredu, 21. januara u 19. časova u ciklusu prezentacija "Gde su bili / Šta su radili", gosti i voditelji su Mina Henrikson i Sezgin Bojnik.

 


Mina Henrikson, umetnica (Helsinki), trenutno u rezidensiju u Beogradu, gde priprema izložbu u Galeriji Kontekst i Sezgin Bojnik, sociolog (Prizren), govoriće o iskustvima sa svojih intenzivnih putovanja u regionu tokom proteklih nekoliko godina, gde je Henrikson učestvovala u rezidensi programima i izložbama a Bojnik bio predavač i diskutant na konferencijama, radionicama i neformalnim debatama. Henrikson je tokom boravka u nekoliko regionalnih centara istraživala produkcijske, međuljudske i institucionalne odnose na scenama vizuelnih umetnosti, a Bojnik se bavio istorijom i stanjem tih scena, kao i alternativnih kulturnih pokreta. Na prezentaciji će posebna pažnja biti posvećena reakcijama kojima su bili propraćeni njihovi radovi i tekstovi o lokalnim scenama.


Cheking point special

Povodom prezentacije "Gde su bili sta su radili", Mina Henrikson će u holu Rexa izloziti tri digitalna printa: Istanbulska mapa (2005), Zagrebačke beleške (2006), Ljubljanske beleške (2008).

Ove ručno nacrtane mape i na njih unesene beleške, otkrivaju odnose moći i povezivanja na umetničkim scenama Istanbula, Zagreba i Ljubljane. Napravljene su na osnovu informacija, kako istinitih, tako i neistinitih o profesionalnim kao i personalnim vezama organizacija i aktera na scenama, koje je Mina Henrikson prikupila tokom boravka u ovim gradovima.

Publika će mape moći da vidi i tokom trajanja svih programa u Rex-u, do nove postavke Cheking point-a.


 


Datum objavljivanja: 19.01.2009.