Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gazipoljke I, II, III

Do 18. decembra 2009. godine u Galeriji Haos traje samostalna izložba radova na papiru i objekata u prostoru – ctreža žicom, prostornih crteža, mlade crnogorske umetnice Nade Kažić.

 


Izložba nosi naziv Gazipoljke I, II, III a izložbu prati i video materijal sa radovima iz najrecentnije serije. Ova izložba je realizovana u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti iz Podgorice u okviru dogovora o regionalnoj saradnji. Nada Kažić je rođena 1963.godine u Nikšiću. Diplomirala na VPŠ  u Nikšiću - Likovni odsjek. Imala je više samostalnih izložbi i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnica je nekoliko nagrada za skulpturu, suvenir i dizajn. Član je ULUCG-a. Dolazi na predlog Centra savremene umjetnosti iz Podgorice.




Tekst za katalog pod naslovom Gazipoljke Nade Kažić, sačinila je likovna kritičarka iz Podgorice Nataša Nikčević koja, između ostaloga, kaže:


"...Kažićkin personalizovani stigmat Žene - Odsutnog nevidljivog subjekta je cipela, kako u radovima iz ciklusa OFE(i)LI JA (zapisi o ženskoj krhkosti) tako i u novim GAZIPOLJKE. U Gazipoljkama cipela asocira na kretanje, promjene, putovanja, snagu, moć... za razliku od radova iz ciklusa OFE(i)LI JA u kojima konotira patnju, trpljenje, smrt...Postavljene u prostoru u grupama, a izvedene u materijalu impliciraju dvije temeljne pretpostavke skulpture: prostor i materijal, kako to navodi Rozalind Kraus. U zavisnosti od pozicije posmatrača rad se sagledava kao umnoženi ženski korak, energičan i snažan, gotovo marš i/ili neka vrsta štita, čiji elementi asociraju na sječiva. Njihove sjenke nisu posljedica slučaja, već promišljanja umjetnice, koja na to sadejstvo računa i zavod(i)ljivo usmjerava recepciju, sugerišući sliku nestalnih, nestvarnih, promjenljivih stvari, kriptično upisujući najdublja egzistencijalna saznanja"...


 


 


Datum objavljivanja: 24.11.2009.