Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Zlatni konj

Budući da je celokupno dizajnersko delovanje Krešimira Jelače još uvek zanimljiva kulturološka, dizjnerska i civilizacijska tema, koja možda nije dovoljno raščlanjena, te galerija Zlatni konj želi još jednom fokusirati pozornost javnosti na ovaj vredan dizajnerski opus


 


O dizajnu Krešimira Jelače je mr.sc Branka Hlevnjak napisala je  sledeće:



"Svoju je dizajnersku karijeru Krešimir Jelača započeo u Kazalištu Gavella, gde je radio prve plakate za predstave Tripče od Utolče i Poljska satira. Presudna kuća u kojoj se skrasio kao dizajner ambalaže bila je PLIVA.



PLIVA je oduviek bila kuća koja je negovala najbolji dizajn i poticala svoje dizajnere da ostvaruju dela  samom vrhu oblikovanja ambalaže jednako kao i proizvoda. A dobar i najboiji dizajn bio je i osta jednostavan, čitak, harmoničan i svrsishodan: oblikovanje koje je disciplinirano, a koloristički ili grafički  dosledno i logično. U tim je dakle kategorijama delovao i stvarao Krešimir Jelača od 1968.-2000. godine u PLIVI kao dizajner. Jedan od njegovih reprezentativnih dizajna svakako je Helf. Rješenje Helfa (mentol bombona) polazi o koncetričnih krugova hladnih zeleno plavih tonova, kako bi naglasili izvor svežine. Ta se ideja koorističkih koncentričnih krugova dosljedno prenosi na slova helf koja su dakle izvedena iz istog kružnog promišljanja.



Njihova poveznica je belina koja prozlazi iz koncentričnih krugova i podvlači naziv bombona pojačavajući (belinom) dojam čistoće, hladnoće i svežine. Isti je logičan sustav prenesen i na ambalažu to jest papirnate vrećice, okrugle kutije i ambalažu za dugoljastu varijantu pakovanja. Znak Helf lako se uočava, a simbolika njegovih boja kao i same forme identifikaciiskog znaka (simbol izvora i vrela) direktno deluje na predodžbu o svežini - osnovnoj karakteristici bombona.



Na sličan način u tragu pojednostavljene i brze komunikacije s konzumentima koji preko ambalaže doznaju o sadržaju proizvoda rešavao je Jelača i druge narudžbene zadatke. "



Krešimir Jelača  rođen u Zagrebu gde je diplomirao likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji.


 



Datum objavljivanja: 05.06.2008.