Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Ozon

Mlada novosadska umetnica Milica Vojvodić sinoć je u galeriji Ozone otvorila svoju samostalnu izložbu pod nazivom „Pokušaj razrešenja krize grada putem ispisivanja intimne mape“. U svom projektu autorka se bavi depersonalizacijom apriornih kategorija prostora i vremena unutar urbanih naselja.


 


Milica Vojvodić, rođena 1983. godine u Novom Sadu, diplomirala je na Akademiji umetnosti Novi Sad, smer grafika, u klasi prof. Slobodana Abija Kneževića 2006. godine. Master studije završila 2008. godine na istoj akademiji kod mentora prof. Slobodana Abija Kneževića i prof. Dragana Matića. Grupno izlagala u Novom Sadu, Beogradu, Firenci i Segedinu.



U svom projektu pod nazivom "Pokušaj razrešenja krize grada putem ispisivanja intimne mape", Milica Vojvodić se bavi depersonalizacijom apriornih kategorija prostora i vremena unutar urbanih naselja.



Ovaj problem, poznat kao "kriza grada", autorka je sagledala kroz ulogu i položaj pojedinca unutar gradske zajednice u uslovima svakodnevice.



Ispisivanje svojevrsne intimne mape grada nudi se kao mogućnost izlaska iz urbane krize na ličnom nivou. Ova mapa sadrži čvorišta koja svakodnevno obilazimo izvršavajući osnovne funkcije u lokalizovanom prostoru.



U skladu s tim u radu je sprovedeno istraživanje. U njemu je učestvovalo sedam ispitanika koji su tokom 2007. godine pratili svoje kretanje na teritoriji Novog Sada. Beležeći čvorišta oni su prošli kroz sledeće prostorne celine:

                         privatni prostori – lokacije za stanovanje

                         susreti privatnih i javnih prostora

                         javni prostori - putevi

                         - lokacije za rad

                         - lokacije za odmaranje

                         - lokacije za komuniciranje.



Ispisujući mape učesnici su imali zadatak da tragove kretanja prepoznaju na tlu. Sa šest izabranih punktova priložili su sledeći materijal: fotografije tla datog mesta, uzorak uzet sa tla i komentar učesnika o datom mestu.



Prikupljeni materijal transformisan je u kutije-objekte i grafičke listove. "Dan u gradu" vizuelizacijom je dobio svoj oblik. Sagnite se i osmotrite ove zaboravljene sitnice. Presložite isečke sa otisaka i "setite" se svojih gradskih prečica.


 



Datum objavljivanja: 27.05.2008.