Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Haos

Do 9. januara 2009. traje izložba studenata Fakulteta za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend u izboru jednog od njihovih profesora, Dušana B. Markovića. Od 15. januara izložba fotografija "Zapisi u kamenu" autora Branislava Perića i koautora Ilije Perića.

 


Do 9. januara 2009. traje izložba studenata Fakulteta za umetnost i dizajn Univerziteta Megatrend u izboru jednog od njihovih profesora, Dušana B. Markovića. Izložbu čine crteži, ali i instalacije i objekti studenta različitih generacija (ukupno 23 studenta sa raznih klasa), sa svih godina (od I-IV) a tekst za katalog je napisala mlada istoričarka umetnosti i saradnica galerije Haos - Vladana Spaić, koja između ostalog lepo primećuje:

"Izložbena koncepcija odaje mišljenje ovih mladih ljudi o sopstvenoj svesti, sopstvenoj priči, o percepciji drugih, o onom što jesu i žele da budu. Kada glasovi utihnu, kada ostanu sami, kada pomisle da nešto moraju da kažu, odaberu put kojim treba ići, umetnost pokazuje svoje lice... Čini se da je sve dozvoljeno, te da je kreativnost nesputana, granice pomerene, a ipak, svi mi, umetnici i oni koji to nisu, smo ličnosti determinisane istorijom, te se moramo obraćati jezikom sopstvene tradicije. Smisao inovacije ne odgovara samo formalnoj evoluciji, već isti mora pretstaviti jednu pravu renesansu misli, uzrokovanu aktivnim odnosom sa fantazijom i inventivnošću... Njihova priča tek treba da se ispriča".


U četvrtak, 15. januara 2009. godine  u 19 sati otvara se izložba fotografija velikih formata (otvara likovni kritičar Jovan Despotović) pod nazivom ZAPISI NA KAMENU, autora Branislava Perića i koautora Ilije Perića.

Kosta Bogdanović u tekstu za katalog kaže: "Jedan od savremenih tumača zapisa u kamenu, koje su kao tragove u vremenu postavili procesi menjanja lica zemljinog tla, je i Branislav Perić, estetičar i mikolog. Spoj ova dva interesovanja samo su na prvi pogled neobični, ako se zna da je kao filozof i prirodnjak našao svoje središte polaskom "sa dva kraja", istina ne istovremeno, ali na vreme sustignuto u istom naučnom i umetničkom cilju. Naime, ovaj stvaralac spada među one retke koji nauku i prirodu posmatra integralno i međuuslovljeno a baveći se nadahnuto trijadom: estetika – priroda – umetnost. On je stvorio jedan zapažen ciklus fotografskih "zapisa sa stena" sa prefinjenom osetljivošću za prirodnu i umetničku formu, ili bolje reći likovno u prirodnom. Objedinjavajući naučnu strpljivost i umetničku osetljivost, Branislav Perić je ušao duboko u tragove petromorfnih stanja strukture materije, oblika i boje kamena..."


 


Datum objavljivanja: 22.12.2008.