Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Glasnik

Izložbu priređuje JP Službeni glasnik na osnovu bogatog likovnog materijala koji je prikupljen i sastavni je deo istoimene knjige u pripremi, autora Radovana Popovića.

 


Na izložbi će biti predstavljene reprodukcije likovnih dela stranih i naših najvećih književnih imena, kao što su Ežen Jonesko, Aleksandar Puškin, Viktor Igo, Franc Kafka, Šarl Bodler, Vladimir Majakovski, Pol Verlen, Luj Aragon, M. J. Ljermontov, Rastko Petrović, Dragan Aleksić, Jovan Jovanović Zmaj, Andrej Tišma, Marko Ristić, Dušan Matić, Zaharije Orfelin i drugi. Za neke od njih se zna da su bili i veliki slikari i pisci. Međutim, za većinu navedenih pisaca nije poznato da su se likovno izražavali, te je ova izložba intrigantna jer će na njoj biti otkriveni neki novi, do sada skriveni likovni talenti.


Na izložbi će biti predstavljeni printovi srednjeg formata na kojima su prikazani različiti likovni mediji poput crteža, gvaša, grafike ili kolaža.


Izloženi radovi jasno pokazuju umetničke i kulturne koncepte svakog autora koji se mogu sagledavati i u istorijskom kontekstu. Tako, npr., na neočekivano veštom crtežu Viktora Igoa prepoznajemo romantičarski pristup, dok radovi autora kao što su Dušan Matić ili Marko Ristić pokazuju tipične nadrealističke elemente. Za autore koji pripadaju krugu istorijske avangarde, posebno nadrealizmu (Dušan Matić, Marko Ristić ili Dragan Aleksić i Rastko Petrović), spoj vizuelnog i književnog izražavanja nije neobičan, budući da je takav specifičan spoj zapravo neodvojiv deo njihovog umetničkog razmišljanja. Međutim, posebno iznenađuju sasvim profesionalni likovni postupci autora poput Bodlera, Puškina, Dučića, Borhesa ili, pak, Majakovskog.


 


Datum objavljivanja: 16.05.2008.