Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Doma Vojske Srbije

Galerija Doma Vojske Srbije 10. februara 2023. otvorena je izložba „Galerija Doma Vojske Srbije”, koju su priredili Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Medija centar „Odbrana”.





Izložba je osmišljena sa željom da se u godini Novog Sada – Evropske prestonice kulture istakne jedinstvenost kolekcije Pavla Beljanskog. Privatna zbirka koja je posebnim Ugovorom o poklonu iz 1957. postala jedan od najznačajnijih legata u Srbiji i regionu redak je primer ustanova kulture u međunarodnim okvirima, jer četvrtinu ukupnog broja dela kolekcije čine ostvarenja sedam umetnica: Nadežde Petrović, Vidosave Kovačević, Lize Križanić, Zore Petrović, Leposave St. Pavlović, LJubice Sokić i Milice Zorić.









Postavka u Domu Vojske Srbije prezentuje osim slika i tapiserija iz legata diplomate i raznovrsnu digitalizovanu muzejsku građu kao i video-prezentaciju „Identifikacije: suptilnost i surovost” koja predstavlja relacije dela autorki iz kolekcije sa radovima savremenih novosadskih umetnica: Milice Dukić, Zorice Čolić, Jelene Vladušić, Jelene Janev, Monike Sigeti,  Jelene Kovačević i Dragane B. Stevanović. Za vreme trajanja izložbe

predviđen je i bogat prateći program u vidu autorskih vođenja i predavanja, a više o tome možete pogledati na  https://beljanskimuseum.rs/.







Izložbu čiji su autori prof. dr Milanka Todić, mr Milana Kvas i dr Valentina Vuković posetioci će moći da pogledaju u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije do 8. aprila 2023. godine.


 


Datum objavljivanja: 13.02.2023.