Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Doma omladine

Izložbu će otvoriti Lazar Marković, direktor Zadužbine Rajka Mamuzića.
Na otvaranju će glumci Tinja Došen i Aleksandar Lazić izvesti performans "Varijacija o crnom"
 

 


Ana Pejić predstavlja ciklus "Zemlja", 10 slika srednjeg formata nastalih tokom 2006/07 godine. Autorka ispituje slikarske materijale specifičnom kombinovanom tehnikom. Različiti aspekti slike se razmatraju u svojoj pojavnosti i grade novo čitanje elementa Zemlje. Umetnica naglašava da zagledanost u Zemlju, i faktički i metaforički, u suštini predstavlja samo preispitivanje suštine života - od nastanka do nestanka. Taj dramatičan ciklus nedvosmisleno duboko sugeriše beskrajna vojvođanska ravnica, samo prividno mirna i uspavana u svom značenju za čoveka i sam život. Slike iz serije "Zemlja" na drugačiji način pristupaju tradicionalnoj temi

pejzaža kroz analizu unutrašnjeg viđenja i doživljaja čoveka iz Vojvodine.


U vremenu tranzicije sa kojim smo sada suočeni, čovek biva izgubljen u strahu od budućnosti ne prepoznajući u njoj šansu za boljitak, dok pogled unatrag na svoju ličnu istoriju obojenu patnjama, nemaštinom, mržnjom, kolektivnom izolacijom, ratovima prikazuje mučnu sliku borbe za osnovnu egzistenciju. Tako pravilna linija beskrajnog vojvođanskog horizonta ispod koga se spušta plodna ravnica kroz unutrašnji doživljaj pojedinca biva transcedentirana u jednu mračnu apokaliptičnu viziju sveta ispunjenog ništavilom.


Ana Pejić je apsolvent slikarstva na Akademiji umenosti u Novom Sadu (AUNS), klasa prof. Dušana Todorovića. Imala je niz grupnih izložbi i realizovala više umetničkih projekata i performansa.


Datum objavljivanja: 22.03.2008.