Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Galerija Atrijum

U Galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56) u petak, 16. maja 2008, godine u 19h otvara se izložba crteža renomiranog makedonskog umetnika Gligora Čemerskog pod nazivom Ruka gleda.


 


Gligor Čemerski je rođen 1940. god u Kavadarcima (Republika Makedonija). Obrazovao se u Skoplju, Beogradu i Parizu. Akademiju likovnih umetnosti završio je 1963. godine  u Beogradu u klasi Đorđa Andrejevića Kuna.  Post diplomske studije završio je 1965. godine na istoj Akademiji kod Kuna i Ljubice Sokić. Kao stipendista francuske vlade boravio je u Parizu od 1969-1970. godine. Od tada često radi i izlaže u Francuskoj.




Beogradska publika ima priliku prvi put da vidi crteže koji su nastali  u  poslednjih 15 godina u Parizu, Njujorku, Wilmingtonu (severna Karolina), Skoplju i Ohridu.  Na izlobi su izloženi   crteži malog, srednjeg i velikog formata rađeni u kombinovanoj tehnici (gvaš, akrilik, masna kreda), a ima i crno belih, rađenih presovanim uljem. Crteži su nastali u ciklusima i posvećeni su raznim temama od religioznih Svetog Đorđa  i aždaje  do  mitoloških i narodnih priča. Slika i crtež se u stvaralaštvu Gligora Čemerskog susreću i izjednačavaju, vezani su i imaju kolorističke srodnosti...

Izložbu otvara Momo Kapor.


 Mirjana Savić kustos izložbe


 



Datum objavljivanja: 15.05.2008.