Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Gabrijela Nikolić: Abrakadabra i to sam ja

Izložba slika i grafika Gabrijele Nikolić, srpsko kanadske umetnice, koja nosi naziv „Abrakadabra i to sam ja“, biće svečano otvorena u utorak 18. oktobra sa početkom u 19. časova u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo Brdo).

 



 


Gabri(j)ela Nikolić, rođena 1967. u Beogradu. Studirala na Fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna 1987-1991, na odseku za keramiku, a diplomirala 1994. na Univerzitetu grada Toronta u Kanadi. Magistarske studije upisuje na Prat Institutu u Njujorku, na odseku za multimedijalu umetnost. Od 1994. do 2006. ko-vlasnik i majstor štampe u Novak Grafiks Studio, vodeći grafički atelje u Kanadi, gde štampa edicije grafika za Žan Paul Riopela, Karl Bima, Rob Šoltea, Iaen Baxtera, kao i Irvin Grupa, Borisa Bućana i mnoge druge. 2006. gostujući profesor na Institutu za umetnost u kineskom gradu Šen Žen gde predaje sito štampu velikog formata. Jedan od osnivača Centra za grafiku grada Hamiltona u Kanadi, gde godišnja nagrada za najuspešnije ostvarenje u tehnici litografije mladih umetnika nosi njeno ime. 2013. na poziv Antropološkog muzeja Kolgejt Univerziteta u SAD otvara multimedijalnu postavku iz ciklusa JEDAN DAN na temu Holokausta i drži predavanja na katedri za Humanistiku i Jevrejske studije. Od 2015. bavi se multimedijalnim postavkama, performansima i video instalacijama, autorskom produkcijom dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Dobitnik sredstava Filmskog centra Srbije za razvoj dugometražnog dokumentarnog filma JAGODE I PEPEO za koji je 2021 osvojila nagradu DOK Lajpcig. Izlagala je na 24 samostalne i mnogobrojnim grupnim izlžbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti grafike, slikarstva i učesnik nekoliko međunarodnih festivala kratkog, eksperimentalnog i dokumentarnog filma. Njeni radovi su u stalnim postavkama muzeja u Kanadi, SAD, Kini, Izraelu, Srbiji, Španiji, itd. Član je ULUPUDS-a. Živi i stvara na relaciji Beograd Toronto.

„Izraz umetnika u današnjem dobu, postao je mnogoznačan i često određen tehnikom izrade ili izvedbe. U brzom tempu promene, prava emisija emocije umetnosti je upitna, predajući se diktatu „novog" koje je već sutra „staro". Jedan deo savremenog stvaralaštva ipak, ostaje duboko ličan i veoma iskren u svojoj osnovi do samog kraja. Dela koja čine sadašnju postavku, pokazuju životnost i dobrobit pažljivog autorskog pristupa.

Gledajući radove srpsko-kanadske multimedijalne umetnice Gabrijele Nikolić, vidi se da je reč o potpuno zaokruženom izrazu intrigantne ličnosti koja beskompromisno kontroliše ceo proces svoje umetnosti. Aktivna u svetu stvaranja dokumentarnog filma, iskusna u izvođenju performansa, ovoga puta svoju lucidnost i temperament Gabrijela Nikolić postavlja u snažne slikarske i crtačke celine i sugestivne digitalne grafike. Dinamična konstrukcija prizora na velikim formatima slika na platnu, autorku vodi u svet tamnih sala, zamračenog ambijenta pogodnog za prikaz iluzija mađioničarskih trikova. U ovom slučaju to su uglavnom, scene sa nestajanjem ženske figure, prizori totalne apsurdnosti na kojima je trik kao simbol zastao na polju aluzije, teške ironije i beznađa.

Autorka režira junaka u tamnoj toaleti, sa „papijon" mašnom, kako poentira sa devojkom u obruču koja lebdi u stanju hibernacije u ležećem položaju. Nadmoć onostranog i teškog osećanja Gabrijela Nikolić razbija velikim formatom, udarcima spletova repeticija kružnih formi šablonskih celina i rafalima „air brush“ alata. Sve je analogno, surovo i strogo, učvršeno podlogom slike, koja je nezaobilazni tehnološki rez kome se autorka prepušta sa pažnjom. Poneki importi u vidu digitalnih internetskih „ready made" stvari,  postaju nosioci autorkinih ideja, kao što su svedene „jpg" slike midera, mašine za šivenje i sličnih predstava iz perioda ženske građanske simbolike iz početnih decenija prošlog veka. Sa ponosom - ženska priča.“(Branko Raković, izvod iz teksta za katalog)

Izložba će trajati do 29. oktobra.


 



Datum objavljivanja: 18.10.2022.