Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Full Line Verice Bulatović Filipović

Galerija Haos u svom novom prostoru u Dositejevoj br. 3, organizuje samostalnu izložbu mlade crnogorske umetnice Verice Bulatović Filipović u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti iz Podgorice. Izložba traje od 11. do 21. novembra.

 


Ova mlada devojka će predstaviti svoj projekat naslovljen FULL LINE a posvećen jednom tako prisutnom fenomenu iz savremenog života – svakodnevnom gubitku velikog broja ljudskih života u saobraćajnim nesrećama. Traumatično iskustvo saobraćajnog udesa navelo je umetnicu da promeni svrhovitost crteža na kom je do tada radila. Crtež, započet  kao likovni eksperiment na fiskalnoj traci dugačkoj 60 m (ispitivanje uske papirne trake kao podloge za crtanje akvarelnim olovkama) postao je mesto oslobadjanja traume i jakog emocionalnog angažmana. Svakodnevnim opsesivnim crtanjem, sve gušćim gestualnim potezima, Verica Bulatović Filipović je upisala otkucaje srca, samo pulsiranje života. Boje: crna, crvena, bela -  ništavilo, krv, svetlost... Crtež je kao full line na asfaltu zalijepljen preko niza rendgenskih snimaka ispod kojih je siva podloga. Napravljena su dva široka friza koja se na jednom zidu ukrštaju kao raskrsnica, kao krst, kao horizontala i vertikala.




Verica Bulatović Filipović je diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2003, Odsjek-slikarstvo, u klasi prof. Branislava Sekulića. Student je  postdiplomskih magistarskih studija na istom fakultetu u klasi prof. Dragana Karadžića. Član je ULUCG od 2006. godine. Samostalno izlaže od 2003. godine. Dobitnica je dve značajne nagrade iz likovnih umetnosti.Učestvovala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.




Ovi potresni i specifični crteži Verice Bulatović Filipović su postali su deo jedne maštovite instalacije. Precizno izvedeni i umetničkom logikom montirani radovi sastoje se iz dva elementa: ekspresivnog crteža na fiskalnoj traci i odbačenih rengenskih snimaka, prikupljenih u bolnici... Verujemo da će izazvati veliku pozornost beogradske publike i medija.




Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu u ponedeljak, 10. novembra u 12 sati kada će autorka lično reći nešto o svojim poslednjim likovnim preokupacijama. Izložbu otvara, u utorak, 11. novembra  u 20 sati istoričarka umetnosti i kustoskinja MSU u Beogradu – Rajka Bošković.Izložba Verice Bulatović Filipović će trajati do 21. novembra, a uz radove - crteže na fiskalnoj traci i rentgenskim snimcima biće predstavljen i film o umetnici i njenom radu.


 


Datum objavljivanja: 05.11.2008.