Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fritz Ruprechter: New Works

U periodu od 13. do 25. juna, u Galeriji `73 biće otvorena izložba austrijskog umetnika Frica Ruprehtera, pod nazivom „New Works“.


 


Fric Ruprehter (Fritz Ruprechter) rođen je u Matraju, u istočnom Tirolu, 1950. godine. Slikarstvo je studirao u Beču, a kasnije u Griningenu, u Holandiji, od 1972. do 1975. godine. Proveo je pola godine na stručnom usavršavanju i u irskom gradu Korksu. Učestvovao je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Poljskoj, Italiji, Holandiji i Japanu. Ove godine će održati čak tri izložbe u Srbiji, od kojih su dve u Novom Sadu, a jedna i u Galeriji `73.


Ruprehtove slike su apstraktne, autoreferentne, dovoljne su same sebi, one su tihe ploče. Na diskusiju je stavljena slika, ne kao apstraktni momenat prikazivnja, već kao  slikarstvo radi slikarstva. Ruprehter ima puristički i minimalistički stav, ali on se ne uzda u samo u kriterijume oblika i svojstva površine svojih slika. Iza trakastih slika, posmatrač zatiče neverbalni apstraktni meta-nivo, koji isijava meditativnu spiritualnost. Istoričar umetnosti i kurator Umetničkog foruma Bank – Austrija u Beču kaže: „Slika je formalno asketska, čista, ona ćuti i miruje u sebi, ona je veo pred transcendentalnom stvarnošću. Ova slika ne pretenduje da pobudi pažnju, ona nije nosilac informacije ili zabavni medijum sa oznakom „uživo“. To je slika koja posmatrača odbija i vraća na sebe samog: viđenje radi auto-refleksije.”




   



Datum objavljivanja: 12.06.2013.