Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Frida u Mileninoj kući

Multimedijalno književno - likovno veče posvećeno stogodišnjici rođenja Fride Kalo i 75. godina od 15. izložbe LADE u Beogradu, održaće se u četvrtak 17. jula u 20h Narodnoj biblioteci Jovan Popović u Kikindi.

            


Autorski projekat Mirjane Marinšek Nikolić


"Na krhkoj granici umetnosti i života, književnu i umetničku relaciju između ove dve slikarke započinjem romanom "Tri Fride", a nastavljam sa multimedijalnim književno - likovnim projektom "Frida u kući Milene", koji je tokom 2007 /08. obišao skoro sve gradove Srbije."


Mirjana Marinšek Nikolić, književnica, autorka multimedijalnih projekata i novinarka kulturnih  dodataka Politike  i Večernjih novosti, narativom o životu / sudbinskoj i umetničkoj povezanosti Fride i Milene, izlaže o nadrealnoj simbolici i značenju i funkciji "autoportreta" i "Dvojstva" u kontekstu Fridinog i Mileninog umetničkog stvaralaštva.


Svoje izlaganje prati vizuelnim prikazom, a jezičkim i likovnim izrazom nagoveštava simboliku i folklorizam u kompozicijama ove dve slikarke. Izlaganje prate njene slajd projekcije. Posebnu celinu u ovom projektu, čini njen video art.


 


 


Datum objavljivanja: 17.07.2008.