Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Free the Streets / Free the People

Predstojećeg vikenda, od petka 26. maja do nedelje 28. maja, na fasadi OŠ Olga Petrov u Padinskoj skeli realizovaće se slikanje četiri murala u okviru KROKODILove inicijative Free the Streets/Free the People pokrenute u decembru prošle godine.

 


Petak 26. 5 od 10h - Početak izrade murala



Učestvuju: Barbara Dimić, Kerim Mušanović, Marija Šoln, Goran Todorović

od 15h - Dečija radionica stencil i paste-up tehnike sa Goranom Todorovićem



Subota 27.5 od 10h do 20h - Celodnevna izrada murala



Nedelja 28.5 od 10h do 20h - Izrada murala



od 18h - Projekcija filma Leto kada sam naučila da letim i razgovor sa: rediteljem Rašom Andrićem, mladom glumicom Klarom Hrvanović i producentima filma Milanom Stojanovićem i Majom Popović Milojević.



Događaj je otvoren za javnost.


 


 


Oslikavanje murala pratiće niz aktivnosti za decu i odrasle iz lokalne zajednice koji će aktivno učestvovati u transformaciji zidova.



Uznemirujuća je količina agresivnih, desničarskih sadržaja koji se nalaze na zidovima duž Zrenjaninskog puta, u naseljima koja Padinskoj skeli prethode, da bi se u samom ovom naselju oni dodatno intenzivirali. Gore navedene činjenice uznemiravaju veliki broj građana i građanki uključenih u inicijativu Free the Streets/Free the People a posebno zloupotreba javnog prostora kako bi se slale poruke netrpeljivosti, pa čak i otvorene mržnje. Nakon masakra koji nas je u Srbiji sve onespokojio, koji nas još uvek drži u stanju nemoći i dubinske tuge, mislimo da je važno da i o ovom aspeku skrivenog uticaja na našu decu ukažemo i otvoreno razgovaramo.



Iako formalno beogradsko naselje, Padinska skela je 25 km udaljena od centra s kojim je veoma skromno povezana gradskim prevozom, a ovaj deo grada je često stigmatizovan zbog prisustva zatvora i bolnice za mentalne bolesti. Važno je napomenuti da u naselju ne postoji ni jedan prostor namenjen kulturnim sadržajima.



Nastankom murala na fasadi centralne zgrade OŠ Olga Petrov, ne samo da ćemo učenike uputiti u sam proces nastanka murala, već će i nakon ove aktivističko-umetničke akcije, dvorište škole ostati kao svojevrsna galerija na otvorenom za sve žitelje Padinske skele.





O inicijativi Free the Streets/Free the People:



Zidovi na ulicama srpskih gradova i varošica već duže vreme predstavljaju poprište različitih desničarskih i drugih grupa kao i platformu za promovisanje njima bliskih politika. Rezultat podrške, ali i ovakvog skrivenog uticaja državnih struktura jeste urbani pejzaž zasićen iscrtanim porukama, šablonima, grafitima i muralima koji direktno pozivaju na mržnju, zlobu, uskogrudost, rasizam, seksizam i generalno šire različite toksične sadržaje stvarajući društvo prepuno nasilja koje je prisutno na svim nivoima, a posebno kod mladih ljudi.



Namera dvogodišnje inicijative nazvane Free the Streets/Free the People jeste da kroz tri glavna pravca aktivnosti utiče na izmenu gorepomenute prakse i podigne svest o štetnosti šovinističkog i reduktivnog načina promišljanja prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji je dominantan u javnom prostoru. To su:



1.  umrežavanje građana oko uličnih umetničkih intervencija,



2.  transformacije javnih prostora,



3.  javno zagovaranje na lokalnom i nacionalnom nivou s ciljem promene zakonskih rešenja po pitanju ispoljavanja govora mržnje.


 


Datum objavljivanja: 24.05.2023.