Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Frano Menegelo Dinčić: Vreme

U utorak 27. decembra 2016. u 19 časova, O3ONE vam predstavlja izložbu "Vreme", autora Frana Menegelo Dinčića. Izložba traje od 27. decembra 2016. do 20. januara 2017.

 



 


Kipar iz Dalmacije, kako sebe naziva, Frano Menegelo Dinčić, rođen je 1900. u Kotoru. Nakon završene umetničke škole u Splitu i prvih izloženih medalja Autoportret i portret Vudra Vilsona, 1919, dobija državnu stipendiju za studiranje u Pragu. kod svetskih priznatog medaljera, profesora Otokara Španijela. Po povratku u zemlju pobeđuje na konkursu za metalni novac Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. To je bio i prvi novac koji je kovan kod nas po modelu domaćeg medaljara. Kasnije, 1955. godine ponovo je pobedio na konkursu za model jugoslovenskih kovanica od 10, 20 i 50 dinara.


Glavni deo Dinčićevog opusa čine plakete i medalje sa likovima Svetozara Markovića, Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Jovana Sterije Popovića, Josipa Broza Tita, Jurija Bijankinija, Branka Krstića i drugih. Njegova bista Nikole Tesle podignuta je u Pragu 1937. Godine. Nakon Drugog svetskog rata nastavlja delatnost izrade medalja i plaketa sa najrazličitijim temama.


Najveći broj dela Frano Menghelo Dinčića ostao je u Splitu, Zagrebu i Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 26.12.2016.