Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Francuski gest

FRANCUSKI GEST / FRENCH GESTURE Isidora FIĆOVIĆ (Beograd) Pero NIKČEVIĆ (Pariz) Arion ASLLANI (Beograd) Galerija NAR, Njegoševa 29, Zemun, od 16.02 do 02.03.2023.

 


Izložbenu postavku Francuski gest (La Geste Française) u Galeriji NAR u Zemunu, čine dela umetnika Pera NIKČEVIĆA (Pariz) sa njegovim najnovijim motivima grada Pariza, gde živi i stvara više decenija, zatim radovima umetnika Ariona ASLLANIJA (Beograd), sa motivima nastalim tokom njegovih umetničkih akcija sa mostova u Beogradu i drugih prirodnih okruženja u Srbiji, kao i radovima iz Pariza, nastalim tokom njegovog boravka u Cité-u (Cité internationale des arts). Pored ova dva umetnika na izložbi se predstavlja i umetnica Isidora FIĆOVIĆ (Beograd) sa svojim najnovijim umetničkim radovima, motivima istočne i zapadne kapije u Beogradu, simboličkim prikazima tački prolaska, kretanja, u njenom umetničkom istraživanju kroz gradove sveta, od Japana do Pariza, građenim metodom gestualni ritam tačke, čiji je razvoj u procesu tačkanja umetnica započela na umetničkoj rezidenciji u Cité-u u Parizu. U kolorističkom i u konceptualnom smislu, izložba interkulturalno spaja dva grada, Pariz i Beograd, mesta inspiracije i stvaralaštva pomenutih troje umetnika – Pariz, oličenje grada svetlosti i umetnosti, i Beograd koji se predstavlja sa kapijama kao simbolima izlazka i zalazka sunca, osnovnoj pokretačkoj sili života na planeti Zemlji, kao i drugim motivima iz prirode.


Francuski gest (La Geste Française) u metaforičkom diskursu referiše na odnos kako prema prirodi i svetlosti, tako i prema istorijsko - kulturnom nasleđu slikanja / crtanja rukom, spajajući na izložbi tri umetnika, sa tri različita senzibiliteta i izraza, ali opet sa radovima nastalim svojstvenim gestom kao njihovim autentičnim likovnim izrazom u datom kontekstu, koji će biti prikazani na izložbi u Galeriji NAR. Na otvaranju će biti izveden performans Zemunski Monmartr Isidore FIĆOVIĆ, dok multimedijalni karakter same izložbe, pored slika i ctreža, daju i video radovi Ariona ASLLANIJA nastalih na relaciji Pariz – Beograd.


Isidora FIĆOVIĆ - Diplomirala na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu (2001, 2007). Kroz završene master studije na Interface Culture u Lincu, Austrija (2016), proširila je svoj umetnički i kreativni rad na interaktivnu umetnost i interdisciplinarno razumevanje samog dela. Gostujući student na IAMAS [Institutu za napredne medijske umetnosti i nauke] u Ogakiju, Japan (2015-2016); Erazmus razmena na Univerzitetu Bilgi (odsek za dizajn vizuelnih komunikacija, VCD) u Istanbulu, Turska (2013-2014). Od 2001. godine izlagao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, festivalima i bijenalima u Srbiji, Austriji, Turskoj, Italiji, SAD, Danskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji, Ukrajini, Japanu i dr. Dobitnica je nagrade Rotari kluba za slikarstvo u Beogradu (2017, 2012), prve nagrade na video festivalu u Velenju, Slovenija (2005). Njeni radovi se nalaze u kolekciji Kulturnog centra Despotovac, Kulturnog centra Kovin, Galerije Lucida, Galerije KSVitamin, Kulturnog centra Leskovac i Centra za vizuelno obrazovanje Šumatovačka u Beogradu, Platforme Garanti i Projekta apartmana u Istanbulu, kao iu privatnim kolekcijama. Izlagala na festivalima Ars Electronica, POST CITI (2015) i Total Recall (2013. Doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2021). Član ULUS-a (2002). Doktorirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2021). Član ULUS-a (2002). Doktorirao na Fakultetu likovnihumetnosti u Beogradu (2021). Član ULUS-a (od 2002).


Pero NIKČEVIĆ - Rođen 1951. godine u Crnoj Gori (Jugoslavija), Pero Nikčević je 1971. godine upisao Beauk Arts u Beogradu, a zatim nastavio svoje umetničko studiranje u Parizu upisom u atelje Žana Bertola (Jean Bertholle) 1976. godine na Beaux Arts u Parizu. Posebno se posvećuje veoma velikim formatima, što je praksa koja ostaje njegov zaštitni znak. Njegovo umetničko istraživanje ga vodi od Vaterloa do Amsterdama, od Njujorka do Los Anđelesa gdeupoznaje mnoge umetnike, kolekcionare i kritičare koji pothranjuju njegova razmišljanja o stvaralaštvu. Povratkom u Crnu Goru, nastanio se u manastiru Reževići od 1981. do 1984. godine kao samostalni umjetnik. Ove četiri godine bile su posvećene kompoziciji velikih formata. Ta zbirka bila je predmet izložbe u Beogradu u Galeriji JNA. Vraća se u Francusku 1985.godine gde je, na poziv fabrike RENAULT, vodio keramičku radionicu. Godine 1986. proizveo je kolekciju jedinstvenih polihromnih komada. Godine 1987. Pero Nikčević boravi kao gost u Cite Internationale des Arts u Parizu. Godine 1991. preselio se u Forge de Belleville gde je sa kolektivom umetnika stvarao i animirao Portes Ouvertes des Ateliers de Belleville do 2011. Od tada, Pero Nikčević je postavio svoj atelje u svom domu i redovno putuje po Crnoj Gori radi realizacija umetničkih projekata i medijske aktivnosti.


Arion ASLLANI - Rođen u Beogradu 1980. born in Belgrade in 1980. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti 2005. Član ULUS-a od 2007. Svoju kreativnu praksu razvija kroz umetničku platformu actionart. Od 2000. Izlagao na osam samostalnih i na preko pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


 


 


Datum objavljivanja: 14.02.2023.