Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fragmentarni pogled u umetnosti i medijima 20. i 21. veka

U utorak, 7. septembra u 19 sati u Galeriji Artget, Kulturnog centra Beograda, održaće se predstavljanje knjige Margarete Jelić, "Fragmentarni pogled u umetnosti i medijima 20. i 21. veka", Nolit, Beograd, 2010.

 


Učestvuju: Jasmina Čubrilo, docent Akademije umetnosti u Novom Sadu, Nikola Dedić, docent Filozofskog fakulteta u Nišu, Zoran Živković, urednik "Nolita" i autorka.

Moderator: Gordana Dobrić


 

Rukopis knjige Fragmentarni pogled u umetnosti i  medijima 20. i 21. veka Margareta Jelić je priredila na osnovu doktorske disertacije "Teorija pogleda: pogled između slikarstva i medija" koju je odbranila na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, decembra 2008. godine.

 

U knjizi se autorka bavi teorijama pogleda u savremenoj umetnosti. Na pregledan način se postavljaju i razrađuju problemi pogleda u modernim i posmodernim teorijama sa posebnim naglaskom  na teorijskim stavovima Morisa Merlo-Pontija, Žaka Lakana, Hala Fostera i Gi Debora, proširujući potom teoriju pogleda u okvire kulture i medija. Zanimljiv je  način primene  navedenih  naučnih doprinosa na dela savremene umetnosti koje autorka uzima kao operativne modele. Prema preporuci mentora ovog doktorskog rada, dr Miška Šuvakovića, knjiga je koristan uvod u studije vizuelne umetnosti i medija.

 

Margareta Jelić je beogradska umetnica srednje generacije. Studije slikarstva je završila na Fakultetu primenjenih umetnosti, a magistrirala je i doktorirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Bavi se klasičnim slikarstvom, animacijom, videom, fotografijom, instalacijom u prostoru. Organizovala je i vodila nekoliko radionica za animaciju za mlade likovne talente. Izlagala je na preko deset samostalnih izložbi u Beogradu, Novom Sadu, Beču i Parizu i na brojnim grupnim izložbama i festivalima novih medija u zemlji i inostranstvu.

Promociju prati video projekcija.


 


Datum objavljivanja: 06.09.2010.