Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotomorgana Milenka Vasića

U subotu, 11. aprila, u 19 časova u Magacinu u Kraljevića Marka otvara se samostalna izložba fotografija autora Milenka Vasića, pod nazivom "Fotomorgana". Izložba traje do 21. aprila.





 


U seriji fotografija "Fotomorgana" Milenko Vasić istražuje i rekombinuje neke od mnogih aspekata savremene fotografske prakse. Nastale kao plod višegodišnjeg rada, prvenstveno kroz iskustvo putovanja i traganja one reflektuju Vasića kao osobu u heurističkom pohodu, umetnika koji reaguje na one promene i uslovljenosti tipične za čoveka, pojedinca u eri recentne globalizacije, i društvenim i kulturnim okolnostima koje ona proizvodi. U tom smislu fotografije sa putovanja Milenka Vasića jesu beleške jednog neoprosvetiteljskog, kosmopolitskog i, bar za građane Srbije, onemogućenog, "čina kulture". Zasnivajući svoj «pogled» na načelima "dobre fotografije", poštujući kompoziciju, svetlo, perspektivu, Vasić postojano insistira na estetskom, na formi. On vlada onim znanjima pomoću kojih od svojih prizora stvara svojevrstan objekat želje. Međutim, bilo da je polazna osnova pejzaž, detalj ili određeni situacionistički "isečak iz stvarnosti", ove teme nisu primarni aspekt njegovog interesovanja. Na mnogim fotografijama je u središtu pažnje čovek, njegov odnos sa prirodom, sa sećanjem, sa samim sobom. Svesni odabir prizora, međutim, pokazuje nešto drugo - Vasićevu dublju osetljivost prema socijalno neuralgičnim tačkama savremene kulture, poput ekologije, gladi, sveta u kome su granice i te kako bitne, otuđenja, ali i onih isto tako opštih, intimnih fenomena svakodnevice, druženja i dokolice, neočekivane lepote trenutka i detalja.


Milenko Vasić, pripadnik srednje generacije srpskih fotografa, izlagao je na preko 40 izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Grčka, Italija BiH, Rumunija.). Dobitnik je brojnih nagrada i pohvala: Zlatno paunovo pero, Najfotka-N.Beograd, Ekološka fotografija, Fotograf na delu i drugih. Radovi su mu objavljivani u brojnim domaćim i stranim časopisima, knjigama, na internet sajtovima. Član je našeg najstarijeg foto kluba "Beograd", u kome je bio predsednik upravnog odbora. Takođe je član i Foto saveza Srbije, gde je dobio zvanje F.A. prve kategorije. Živi i radi u Beogradu. Na izložbi u Magacinu u Kraljevića Marka predstaviće se sa 25 fotografija recentne produkcije.


 


Milenko Vasić Portfolio


Datum objavljivanja: 08.04.2009.