Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografske izložbe u UK Parobrod

Ustanova kulture Parobrod u saradnji sa Foto Savezom Srbije organizue od subote, 07. maja dve izložbe fotografija.

 



 


Prva izložba „U objektivu – Branibora Debeljkovića“ biće otvorena u 19 časova u glavnom holu , a istog dana u 20 časova u klavir holu Parobroda biće otvorena, izložba fotografija pod nazivom „100+1“.



U objektivu



Branibor Debeljković je 65 godina bio potpuno posvećen i angažovan u svim domenima fotografije, kao umetnik, profesor, istoričar i pisac. U njegovom bogatom opusu, među hiljadama negativa i fotografija iz arhive uočljiva je posebna posvećenost temi o Beogradu. Svojim obektivom, bezmalo svakodnevno, registovao je razvoj grada i život sugrađana u posleratnim godinama. Želeo je da ovekoveči zgrade koje su nestajale i ustupale prostor novim, većim i lepšim. Pratio je život sugrađana i njihovo prilagođavanje novoj realnosti i modernijim vremenima. Debeljković je svoj objektiv često usmeravao ka rekama i pijacama jer one odslikavaju njegov šarm i dušu.



Tema ove izložbe nije Debeljković kao umetnik već kao hroničar čije fotografije, kao otrgnute stranice iz beležnice autora, sa nostalgijom ali i sa radošću, ostavljaju pokolenjima zapis o prohujalim vremenima Beograda.



Zbog ograničenog prostora ova izložba predstavlja deo selekcije fotografija iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka kada je dinamičnost grada pružala izobilje fotografskih tema.







Velisav Tomović



Izložba fotografija „100+1“ predstavlja zbir radova pristiglih sa Grand Prix Fernando Soprano održanog u Rijeci u decembru 2021. godine.







Čarolija crno-bele fotografije, koja traje bezmalo dva stoleća, ne gubi snagu ni u današnjoj posthemijskoj, digitalnoj eri. Naprotiv, relativno dostupne tehnike digitalne obrade omogućavaju dobijanje veoma efektnih rezultata, pri čemu jedinu granicu postavlja kreativnost samog stvaraoca. Može se reći da danas postoje dve grupe dobrih autora crno-bele fotografije: jedni donose bogato iskustvo iz vremena foto laboratorije, a drugi su potpuno novi, mlad istraživači koji odlično kapiraju suštinu ove vrste fotografije, a to je: kako što bolje rasporediti niz sivih tonova između potpuno crne i potpuno bele. Kao što je običaj na svakom javnom konkursu, kvalitet pristiglih radova bio je veoma raznolik, tako da nije bilo teško broj od 520 fotografija svesti na nekih 150. Dodatno brušenje do 70+1 zahtevalo je mnogo više posla, ali, izabrani radovi zasluženo mogu da budu prezentovani izbirljivoj fotografskoj publici.







Sve nagrađene pojedinačne fotografije i kolekcije fotografija poseduju više elemenata dobre crnobele fotografije: sadržaj, ideju, kompoziciju, raspon tonova, odgovarajuće kontraste itd, a redosled od prve pa nadalje formiran je na osnovu utisaka koliko snažne poruke šalju posmatraču na osnovu nabrojanih parametara.



Datum objavljivanja: 09.05.2022.