Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografska arhiva i javno sećanje

Fotografska arhiva i zajedničko sećanje, nedelja 31. januar, 2010. godine u 19 časova , Mesna zajednica Aradac, javno komentarisanje arhive foto kluba "Mladost", Aradac


 


Pozvani učesnici i komentatori: bivši članovi i aktivisti foto kluba Mladost, meštani i meštanke, članovi i cčanice Photoexpo-a, predstavniće i predstavnici Istorijskog arhiva Zrenjanina i Narodnog Muzeja Zrenjanin, članovi Radne grupe za interkulturni dijalog i kulturnu raznovrsnost Ministarstva kulture Republike Srbije, ucčsnici i učesnice drugih podržanih projekata u okviru mapiranja interkulturnog dijaloga, građani i građanke Slovačke na privremenom ili trajnom boravku u Beogradu i Novom Sadu, studenti i studentkinje etnologije i antropologije.



Arhiva foto kluba Mladost Aradac može biti polazište za rekonstrukciju ne samo skorašnje istorije ovog sela vecči "podjednako istorijski važnih"nekadasnjih interesovanja, bogate dokumentarističke prakse i fotografske kulture članova lokalnog foto kluba. Delujući u okvirima bogate tradicije fotografskog zanata u Zrenjaninu, kao i podrške amaterskim delatnostima i drustvima u SFRJ, članovi foto kluba Mladost su, osim svojih drugih redovnih aktivnosti, beležili i mnoga od javnih događanja u naselju. Dok su tragovi njihovog individualnog umetničkog rada verovatno sačuvani i vidljivi u ličnim kolekcijama ali i katalozima saveznih fotografskih izložbi koje su održavane u Aradcu, dokumentacija o javnim događajima ostala je skoro zaboravljena u arhivi ugaslog foto kluba. (www.rex.b92.net/ikd)



Organizacija i produkcija: Photoexpo Aradac i Kulturni centar Rex u partnerstvu sa Ministarstvom kulture Republike Srbije.



(U kombiju koji đe prevoziti učesnike razgovora iz Beograda ostalo je još par slobodnih mesta. Zainteresovani za odlazak u Aradac mogu da se jave organizatorki Tanji Vasiljević na  060 740 9975)



Nakon prijema i razmatranja više od 80 prijava pristiglih na poziv za učešće u mapiranju i afirmaciji projekata i procesa interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji, Radna grupa Ministarstva kulture za očuvanje kulturne raznolikosti i interkulturnog dijaloga je podržala realizaciju i produkciju petnaest projekata institucija, organizacija, pojedinaca i pojedinki, koji po mišljenju autora ili aktera, u svom konceptu ili izvođenju, sadrže ili reflektuju procese i pojmove interkulturnog dijaloga (http://www.rex.b92.net/ikd/node/9). Tokom prođle godine, radna grupa i saradnici na projektu mapiranja pratili su odvijanje projektnih aktivnosti i u narednom periodu će zajedno sa autorima i akterima projekata predstaviti javnosti pojedine primere razumevanja ili primene metodike interkulturnog dijaloga u ovdašnjem produkcijskom i prezentacionom okruženju.


 


 



Datum objavljivanja: 29.01.2010.