Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Srđana Veljovića

Serija fotografija Srđana Veljovića pod naslovom Umeće tranzicije je nastala u Nišu tokom 2006. godine.


 


U pitanju je izbor koji na subjektivan i pomalo autsajderski način (podrazumevajući pogled izvana, pogled stranca/drugog) nudi priliku da se o različitim javnim i životnim prostorima i različitim aspektima života u Nišu progovori na jedan manje uobičajen i svež način. Odatle se i sam izbor predstavljenih lokacija i gradskih prizora nameće kao pomalo tendeciozna kombinacija opštih, često viđanih mesta (amblematskih gradskih toponima) i na prvi pogled intrigantnih životnih, manje ili više intimnih situacija iz onoga što nazivamo tranzicijskom svakodnevnicom.


Potencijalni kvalitet i jednih i drugih može se uočiti ne samo u autorovoj sposobnosti da prepozna intenzitet mesta i trenutka, već i da svoju naklonost naizgled običnim prizorima i onome što pripada svokome od nas, pretvori u univerzalni jezik grada, civilizacije, vremena u kome živimo. U tom je smislu izložba neka vrste fotografske priče o Nišu, ali može biti shvaćena i kao niz malih dilema, nedoumica, koje nas vode u pravcu kvalitetnog i nadasve nužnog dijaloga o različitim problemima čiji krajnji efekat može da bude i definicija one, pomalo apstraktne i neodređene, ali svima pripadajuće teritorije koja se zove javni prostor.



Izložba fotografija pored dokumentrnosti teme "umeće tranzicije",  upućuje i na druge linije asocijacija a naročito se može izdvojiti studija slučaja korelacija polne – rodne morfologije javnih memorabilija nastalih nakon ratova u svetu i ishoda istih..


 



Datum objavljivanja: 23.05.2008.