Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Olivere Batajić Sretenović

U sredu, 27. novembar u 19 časova u Modernoj galeriji, Centra za kulturu Lazarevac , otvara se izložba fotografija Olivere Batajić Sretenović. Izložba traje do 9. decembra, 2013. godine.


 


"Njene fotografije rafinirane estetike izvanredan su dokument o kulturi tipografije u različitim sredinama. Posetiocima izložbe prikazuju putne zabeleške posmatrane iz posebnog ugla, koji će ih možda podstaći da i sami, putujući, gledaju gradske prizore drugim očima." (iz teksta kataloga)



Olivera Batajić Sretenović  je rođena je 1974. u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika. Magistrirala je na istom fakultetu (predmet tipografija), a sada je student doktorskih studija (tema radainteraktivna knjiga). Dizajnom knjige počela je da se bavi u izdavačkoj kući Samizdat B92 (1999–2004), uz Dejana Ilića, sadašnjeg urednika izdavačke kuće Fabrika knjiga, za koju je nastavila da radi sve do danas. Za te dve izdavačke kuće oblikovala je najveći broj knjiga. Učestvovala je u mnogobrojnim projektima: interaktivna knjiga na internetuBaia dos Tigres P. R. Mendeša i Madre Cacau sa P. R. Mendešom i A. Korbelom, časopis Reč, kalendar-knjiga posvećena ruskom pesniku Mandeljštamu, za izdavačku kuću Amman Verlag iz Ciriha,itd. U Lisabonu je provela četiri godine (2001–2005), radeći za novinsku kuću Público i agenciju S designi sarađujući sa izdavačkom kućom Lingva Franka iz Beograda i izdavačkom kućom ACEP iz Lisabona. Po povratku u Beograd (2005) sarađivala je s Filmskim centrom Srbije, Narodnom bibliotekom Srbije i drugim institucijama oblikujući knjige i kataloge i stvarajući identitet pojedinih edicija. Poslednjih godina zaposlena je u izdavačkoj kući Kreativni centar, gde se igra oblikujući dečje knjige. Pored rada u izdavaštvu, kreirala je i internet stranice u okviru različitih umetničkih i komercijalnih sajtova (Cinema Rex, Galateia, B92, Público…). Bavi se i fotografijom. Učestvovala je na projektu redizajna dnevnog lista Politika (2007) s Borutom Vildom, Vedranom Erakovićem, Mirkom Ilićem kao savetnikom i Jovicom Veljovićem, autorom tipografskih pisama. Radila je kao docent na Fakultetu informacionih tehnologija u Beogradu [predmet dizajn publikacija (2008–2009)]. Jedan je od osnivača i urednikasajta Tipometar (www.tipometar.org), sajta posvećenog temama iz oblasti tipografije i grafičkog dizajna. Njeni brojni radovi i fotografijeobjavljeni su u knjigama i časopisima kako u zemlji tako i u inostranstvu. Imala je nekoliko samostalnih izložbi, a učestvovala je i na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


 


 



Datum objavljivanja: 25.11.2013.