Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Fotografije Klavdija Slubana

Galerija Artget Kulturnog centra Beograda, Trg republike 5/I, sreda, 19. april 2017. u 19 sati predstavljanje fotografskog rada Klavdija Slubana (Francuska).


 


Klavdij Sluban (1963, Pariz) je francuski fotograf slovenačkog porekla čiji je fotografski rad ovenčan i nagradama Leica (2004) i Niépce (2000), a njegova knjiga Transsibériades, objavljena simultano na šest jezika u šest evropskih zemalja, nagradom EPAP (European Publishers Award for Photography) 2009. godine. Ova prezentacija Slubanovog rada u Galeriji Artget se odvija paralelno s njegovom samostalnom izložbom East to East u Francuskom institutu (18. 4 – 22. 5. 2017) i sa fotografskom radionicom koju vodi u Kulturnom centru Beograda (18 – 21. 4. 2017), a u okviru Beogradskog meseca fotografije.

 



 



Napominjemo da će radovi polaznika radionice biti izloženi od 22. aprila u Francuskom institutu paralelno sa Slubanovim radovima. Izložbe Slubanovih radova u Beogradu su organizovali Francuski institut u Srbiji 2003. i Kulturni centar Beograda 2004. godine.



Slubanovo delo je veoma lično, koherentno i oštro, što ga čini jednim od najznačajnijih autorskih fotografa njegove generacije. Njegova fotografska putovanja, često povezana sa književnim delima, oslanjaju se na aktuelna zbivanja. Crno more, Karibi, Balkan, Rusija, Kina, Centralna Amerika, ostrva Kergelen na Antarktiku ... mogu da se protumače kao susret trenutne stvarnosti i unutrašnjeg osećaja fotografa dromomana. Duboke crne površine i siluete u kontralihtu daju njegovom delu čistotu i jasnoću oslobođenu svake didaktičnosti ili egzotike.

Od 1995. Klavdij Sluban fotografiše maloletnike u zatvorima gde priređuje i radionice fotografije. Uz podršku Anrija Kartje-Bresona, Marka Ribua i Vilijama Klajna, radi u zatvorima u Francuskoj, disciplinskim logorima u istočnoj Evropi, u bivšoj Jugoslaviji (Sloveniji) i Srbiji (Kruševcu i Valjevu), u bivšem Sovjetskom savezu (Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Letoniji, Rusiji) kao i u centralnoj Americi i Brazilu. Upoznat je sa zatvorskim prostorima i druži se sa zatočenicima, te u svojim delima govori o problemu zatvorenog prostora i skučenog horizonta.

Slubanove fotografije su prisutne u prestižnim institucijama: u Muzeju fotografije u Helsinkiju, Muzeju lepih umetnosti u Kantonu, Metropoliten muzeju fotografije u Tokiju, u Teksas muzeju u SAD, na Susretima u Arlu, u Evropskoj kući fotografije kao i u Centru Pompidu/Boburu u Parizu. Godine 2013. priređena je njegova retrospektiva u muzeju Niepce u Francuskoj, a 2015/16 dobitnik je rezidencijalnog boravka Villa Kujoyama u Kiotu (Japan).

Objavio je mnoga dela a član je i brojnih francuskih i međunarodnih žirija fotografije.


www.sluban.com


 


 



Datum objavljivanja: 18.04.2017.